Nyligen beslutade en åklagare vid åklagarkammaren i Nyköping att strafförelägga fritidspolitikern. Böterna, som förenas med villkorlig dom, uppgår till 30 dagsböter å 200 kronor.
Brottet som politikern har erkänt rubriceras urkundsförfalskning. Till en början utreddes det som ett bedrägeri, men rubriken ändrades. Politikern bedöms inte ha haft någon egen vinning med namnförfalskningen, annat än att fastighetsaffären så snabbt som möjligt skulle gå i lås.
Historien som rullats upp för polisens utredare började med att nära anhöriga till politikern skulle sälja en fritidsfastighet på landsbygden. Köparen upptäckte dock att sommarstugans avlopp med septiktank var nedgrävt på granntomten. Han krävde därför att säljaren, genom ett servitutavtal, skulle förmå grannen att upplåta sina ägor till avloppet.
Politikern hade då fått fullmakt att agera ombud åt en av sina anhöriga och såg i den rollen till att ordna fram det efterfrågade avtalet om nyttjanderätt. Det var undertecknat av grannen, bevittnat och väckte inga frågor. Affären kunde slutföras.
Köparen betalade 480 000 kronor och tillträdde. Men så, vid ett samtal med grannen om avloppet, avslöjades bluffen. Grannen hade ingen kännedom om avloppet, hade inte skrivit på något avtal – och hade inte heller för avsikt att göra det. Grannen reagerade "med bestörtning" över att se sitt namn, skrivet med annans handstil, på avtalet.
Köparen tvingades gräva upp avloppet och installera ett nytt på den egna tomten. Det kostade 125 000 kronor. Politikern försäkrade att säljarparten skulle stå för detta, men så skedde inte. Köparen stämde då säljaren inför domstol.
Tvisten gick till förlikning. Politikerns anhöriga är nu ålagda att betala de 125 000 kronorna till köparen, som valde att också anmäla namnförfalskningen till polisen. Politikern erkände brottet. Strafföreläggandet accepterades av, som det står i polisförhöret, "stor oro för att historien ska komma till allmänhetens kännedom".
S-politikern vill till KK inte kommentera gärningen ytterligare. Vederbörande har nu valt att lämna majoriteten av sina kommunpolitiska uppdrag.
– Vi har pratat om detta och jag gav henne rådet att avgå. Detta har i och för sig skett utanför politiken. Men det är ändå allvarligt eftersom vi politiker är verksamma i en förtroendebransch, kommenterar arbetarekommunens ordförande Caroline Helmersson Olsson.