När samhällsbyggnadsnämnden i Vingåker nyligen sammanträdde, beslutades som väntat att bevilja rivningslov för två hyreshus på Humlegatan. Fastigheterna ägs av det kommunala bostadsbolaget Vingåkershem, som menar att en renovering av de mycket slitna lägenheterna i husen inte lönar sig.
På sammanträdet diskuterades också hur det aktuella området kan komma att utformas i framtiden – och då inte bara rivningstomterna, utan också intilliggande mark.
Vilken typ av bebyggelse som ska tillåtas på platsen kommer att slås fast i en ny detaljplan, som kommunen ska ta fram. Men politikerna i nämnden har redan nu enats om några mer övergripande synpunkter, som kan ligga till grund för det fortsatta arbetet.
Enligt nämndens ordförande Robert Davidsson (C) vill man gärna se blandad bebyggelse i området, det vill säga både flerfamiljshus och enskilda villor. Vidare vill man låta det obebyggda området öster om Humlegatan vara orört.
– Vi vill behålla ett grönområde ner mot gärdet, det vill vi inte exploatera, säger Robert Davidsson.
Han hoppas även att framtida bebyggelse ska ta hänsyn till topografin i området, som sluttar mot öster och därmed ger möjlighet att bygga bostäder med fin utsikt mot centrala Vingåker.
Från Vingåkershems sida är man nöjd med att rivningslovet nu har beviljats. Önskemålet och planen för framtiden är att bygga ett nytt hus med hyreslägenheter på den mark som blir ledig efter rivningen, förklarar bolagets styrelseordförande Viking Jonsson (S). Han delar nämndens vision om blandad bebyggelse.
– Jag tycker att det vore bra med villor längs Vannalavägen, säger Viking Jonsson.
Att ta vara på sluttningen är något som Jonsson och Vingåkershem också är inne på. En möjlighet kunde vara att bygga terrasslägenheter med utsikt mot öster.
När nybyggnationerna kan komma igång är inte helt klart än. Innan det blir aktuellt ska den nya detaljplanen tas fram. Viking Jonsson konstaterar dock att det finns behov av hyreslägenheter i Vingåker.
– Vi har en kö, och inget ledigt, säger han.
Kuriren har vid flera tidigare tillfällen berättat om rivningsplanerna för de två hyreshusen vid Humlegatan. Rivningen har kritisterats både av oppositionen i Vingåker, som menar att det hade varit ekonomiskt klokare att renovera, och av Sörmlands museum, som anser att byggnaderna har kulturhistoriskt värde.