Politiker enade om läsplattorna

Vingåker Politikerna i Vingåker står enade bakom beslutet att de asylsökande barnen blir utan läsplattor i sommar. De menar att inget alternativt kontrakt skulle ha kunnat upprättas.

Vingåker2014-07-05 07:00

Den 3/7 skrev Katrineholms-Kuriren om det kontrakt som skulle ge de asylsökande barnen i Vingåkers skolor rätt att låna hem sina läsplattor över sommaren. Röda korset erbjöd kommunen att ta ekonomiskt ansvar för de läsplattor som riskerade att försvinna, ifall några av barnen blev utvisade. Det skulle enligt Röda korset, i så fall kunna röra sig om högst ett fåtal läsplattor. Kommunens sammanställda kontrakt klargjorde dock inte detta utan menade att Röda korset skulle gå in som garant för 40 läsplattor. Det vill säga 40 barn, oberoende av var i asylprocessen dessa befinner sig och om de riskerar snabb utvisning eller inte. Kontraktet blev aldrig påskrivet och 40 barn blir nu utan läsplattor i sommar.

Dag Wallströmer, socialförvaltningens chef på Vingåkers kommun menar att situationen inte skulle kunnat bli annorlunda.

– Det är omöjligt för kommunen att veta var barnen befinner sig i asylprocessen. Då måste vi lägga ner ett väldigt stort jobb och kontakta föräldrarna och migrationsverket. Även om inte många blir utvisade kan man flyttas omkring sedan man fått uppehållstillstånd. Då måste det finnas någon form av rimlig avvägning med arbetsinsatsen att söka reda på läsplattorna och barnen, säger Dag Wallströmer.

Också Stefan Westin Granetin (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden i Vingåker menar att förvaltningen hade rätt i att besluta att barnen skulle bli utan läsplattor i sommar.

– Jag står bakom min förvaltnings beslut i det här. Det handlar om att barnen inte kan spåras om de inte har de fyra sista siffrorna i personnumret. Då försvinner också läsplattorna, säger Stefan Westin Granetin.

Migrationsverket bekräftar att kommunen på grund av sekretess inte har insyn i asylprocessen. Däremot kan en asylsökande själv informera om var i asylprocessen den befinner sig. Det är också endast i undantagsfall som sökande kan bli tvungna att byta kommun i väntan på besked.

– När en asylsökande fått uppehållstillstånd är det upp till föräldrarna att informera skolan och kommunen där de bor om att de ska flytta, berättar Ulrika Langels på Migrationsverket.

Varken Dag Wallströmer eller Stefan Westin Granetin kan se hur man skulle kunnat formulera om kontraktet så att barnen skulle kunna fått behålla läsplattorna.

– Alla partier i nämnden har antagit den här projektplanen. Från början skulle de asylsökande inte ens få ta hem plattorna under skoldagen. Vi ska utvärdera projektet och se om vi kan lösa det med försäkringar eller något, säger Stefan Granetin Westin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om