Anklagar skolan för glädjebetyg: "Det är sorgligt"

Två politiker från Vingåkerspartiet tycker att niorna på Slottsskolan fått "glädjebetyg", efter att de jämfört resultat på nationella proven mot slutbetygen. "De har en förlegad syn på vad ett nationellt prov är", svarar rektorn Magnus Karlsson.

Slottsskolans meritvärde har ökat för femte året i rad. Vingåkerspartiet anklagar nu skolan för att sätta glädjebetyg. Skolans rektor Magnus Karlsson ryter ifrån. "De är välkomna att få mer insyn, så att de kan sluta gissa", säger han.

Slottsskolans meritvärde har ökat för femte året i rad. Vingåkerspartiet anklagar nu skolan för att sätta glädjebetyg. Skolans rektor Magnus Karlsson ryter ifrån. "De är välkomna att få mer insyn, så att de kan sluta gissa", säger han.

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2023-07-08 05:48

Efter nyheten om att meritvärdet höjts på Slottsskolan för femte året i rad bestämde sig Vingåkerspartiet för att granska resultaten på individnivå. De granskade en klass och jämförde elevernas resultat på nationella proven med det slutbetyg som de fick i årskurs nio. De kom fram till att 32 procent av resultaten vid nationella proven överensstämde med slutbetyget.

I ett ämne hittade de dock att 70 procent av eleverna hade högre slutbetyg än deras provbetyg på nationella provet. Efter denna undersökning tyckte de sig kunna dra slutsatsen att avvikelserna inte varit slumpmässiga utan att det rört sig om systematiska glädjebetyg, vilket de skriver om i en insändare.

– Jag tycker att de har en förlegad syn på vad nationella proven är. Ett nationellt prov ska absolut tas i beaktande, men är inte ett examensprov eller enskilt avgörande för en elevs betyg. Det ska vara en del av lärarens samlade bedömning, säger Magnus Karlsson, rektor på Slottsskolan.

– Jag har fullt förtroende för mina lärare. Jag tycker det är sorgligt att de inte har större förtroende för lärarkåren och de som jobbar på skolan. Vi har aldrig haft så hög andel behöriga lärare som nu, 90 procent, fortsätter han.

undefined
Magnus Karlsson slår fast att han har fullt förtroende för att lärarna satt rättvisande betyg och att resultaten på nationella proven använts på ett korrekt sätt.

Det ämne, där skillnaden mellan slutbetyg och nationella provens resultat skiljde sig som mest, hade rektorn och lärarna identifierat sedan tidigare.

– Det är engelskan. Skillnaden är för stor, det håller jag med om. Men det vi behöver titta på är hur vi kan få eleverna att lyckas bättre på ett nationellt prov. Det handlar om att prestera vid ett tillfälle och det är vår uppgift att skapa bättre verktyg för att möta eleverna i en sån provsituation.

På fem år har meritvärdet i Vingåker ökat från 175 till 210 poäng. Enligt Vingåkerspartiets representanter borde varningsklockorna ringa.

– Det är ett märkligt uttalande. Vår uppgift som skola är att se till att eleven når så långt som möjligt. Ett misslyckande på ett nationellt prov ska inte helt fälla någon. Då kan man kolla vilka kriterier som inte helt uppfylls och jobba ännu hårdare med eleven eller se över upplägget i ämnet, säger Magnus Karlsson.

Vingåkerspartiet skriver att de kommer att fortsätta granska skolan, då de ser allvarligt på att man ger ungdomar glädjebetyg och att de får fel förutsättningar för gymnasiet.

– Det går jättebra, de är välkomna att få mer insyn, så att de kan sluta gissa, säger Magnus Karlsson.

undefined
Vingåkerspartiets Irene Sandqvist, på bilden, och Göran Sten har tillsammans skrivit en insändare till tidningen där de i Vingåkerspartiets namn kritiserar Slottsskolan för dess glädjebetyg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!