Polisutredning mot Zetterberg nedlagd

Mikael Zetterberg har friats från misstankar om att ha förstört ett gravfält på sin tomt. Polisen har lagt ner utredningen. Nu ska gravfältet återställas med hjälp av statliga pengar.

Foto:

Vingåker2015-10-22 05:00

Katrineholms-Kuriren berättade i slutet av juni om Zetterberg, som äger en fastighet på åsen vid Skolgatan. Där skulle han bygga en villa, och arbetet med grunden påbörjades i våras. Men tomten ligger på ett gammalt gravfält, och bygget stoppades när det visade sig att fältet hade skadats under grävarbetet. Enligt länsantikvarie Åke Johansson hade gravhögar fraktats bort.

Mikael Zetterberg hade hyrt in en entreprenör för att arbeta på tomten och vidarebefordrat instruktionerna från kommunen om att inget mer än grunden fick röras. Men enligt Zetterberg hade en tillfälligt anställd hos entreprenören missuppfattat vad som gällde och dragit upp stubbar på tomten. Dock var det Mikael Zetterberg, i egenskap av byggherre, som polisanmäldes för brott mot kulturmiljölagen.

Byggstoppet som följde i början av maj har orsakat Zetterberg ekonomisk förlust, berättar han. Det ännu obyggda huset kostar honom ett par tusenlappar i månaden och semestern i somras då han skulle ha byggt på huset blev bortkastad.

– Min dröm har försvunnit totalt, säger han.

Nu har Mikael Zetterberg fått svart på vitt att han inte längre är misstänkt för brott mot kulturmiljölagen. Enligt polisen finns det inte bevis för att Zetterberg har haft "sådant uppsåt som krävs för att förfarandet ska vara brottsligt".

Han är lättad, men samtidigt besviken eftersom han tycker att han har blivit illa behandlad av myndigheterna.

– Varför behövdes ett byggstopp? Husgrunden har inget med gravfältet att göra, resonerar han.

Något hus blir det inte på tomten. I varje fall inte med Mikael Zetterberg som byggherre. Han tänker sälja tomten.

– Jag ska bygga huset och har en annan tomt på gång. Men inte i Vingåkers kommun.

Länsstyrelsen har under hösten ansökt om extrapengar från Riksantikvarieämbetet för att kunna reparera gravfältet.

– Fältet är kraftigt förstört. Det ligger kremerade ben i öppen dager och så kan det inte se ut, säger länsantikvarie Åke Johansson.

Länsstyrelsen har beviljats extraanslag och anlitat ett arkeologföretag som de närmaste veckorna ska göra jobbet.

– Det är räddas vad som räddas kan som gäller, säger länsantikvarien.

Återställningen av gravfältet beräknas kosta drygt 600000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!