Dennis Ejdvinsson står utanför Ica Cityhallen i Vingåker. Ortsbor på väg in i butiken vinkar, hejar, stannar och pratar en stund.
Men det är inget brott som begåtts. Polisen är på plats som en del av deras trygghetsarbete. Besökarna får svara på ett formulär i Dennis Ejdvinssons mobiltelefon, om hur de upplever tryggheten i Vingåker. Uppgifterna sammanställs sedan till tabeller och staplar, för att ge en total bild.
– De flesta som bor här är jättetrygga. Det är ett litet samhälle med social kontroll. Det som folk irriterar sig mest på är trafikfrågor. Som den där bilen som står felparkerad där, säger Ejdvinsson och pekar.
Han ser det som ett bevis på att Vingåkersborna är trygga, att de största problemen de upplever är mindre trafikförseelser.
Huvudsyftet med att stå så här ute i centrum, är för polisen att träffa medborgarna och lyssna på dem.
Sedan 2015 har den här typen av undersökningar gjorts årligen. Utifrån dem planerar polisen en del av sin verksamhet.
– Bland annat ska vi göra 100 trafikkontroller i Vingåker 2019, eftersom medborgarna tog upp trafikproblem i undersökningen. Förra året var många oroade över epa-traktorernas framfart, så i år har vi gjort en riktad insats mot dem, och det kommer minst en till, säger Dennis Ejdvinsson.
En av dem som kommer fram för att prata är Sören Vadlöf. Han uppskattar att polisen är på plats.
– Det behövs. Det var bra tidigare när det fanns en polisstation här. Men vi har inte så mycket bus här, inte som på andra orter, säger han.
De brott som Vingåker har mest problem med, är enligt Dennis Edjvinsson villainbrotten.
– Inbrott i bostäder orsakar mest otrygghet. Runt år 2010 hade vi en stor våg av villainbrott och den otryggheten sitter i länge.
Han berättar att polisen har samarbete både nationellt och internationellt, för att ha koll på hur ligor från öst rör sig och när de kommer in i landet. Dessutom är polisen aktiva i att förebygga villainbrott, exempelvis genom att utbilda i grannsamverkan.
– De senaste åren har antalet villainbrott minskat, säger Ejdvinsson.
Sven-Erik Åberg kommer fram för att prata en stund. Han tycker att polisen borde åka runt på nätterna i civila bilar för att spana.
– Jag bor utanför stan och jag har blivit av med diesel några gånger. Och det åker runt en del skumma bilar. Då brukar jag kontrollera bilnumren, säger han.
Dennis Ejdvinsson skulle egentligen vilja ha ännu mer tid och resurser till den här typen av möten med medborgarna.
– Bara man står här i sin uniform vill folk komma fram och prata. Alla har behov av att berätta sin egen historia. Det skapar trygghet och förtroende.