Bränder i Vingåker – vissa uppslag men ingen misstänkt

Brinnande containrar, rishögar, ett brunnet ödehus och för ett år sedan: branden på Sävstaholms gård i Vingåker. Någon misstänkt för bränderna finns inte än.

Det har brunnit i rishögar och i lador och nu senast i ett hus, som ingen bodde i. Kommissarie Peter Göransson berättar att polisen har fått vissa uppslag som man arbetar efter.

Det har brunnit i rishögar och i lador och nu senast i ett hus, som ingen bodde i. Kommissarie Peter Göransson berättar att polisen har fått vissa uppslag som man arbetar efter.

Foto: Philip Dahl, Carina Bergius, Stina Järperud (arkivbild)

Vingåker2022-09-13 17:02

– Det man kan konstatera är att från början av 2021 har det varit ett antal bränder i Vingåkerstrakten. En del är anlagda, med "vett och vilja", säger Peter Göransson, kommissarie vid polisen i Katrineholm, Flen och Vingåker. 

Alla bränder misstänks inte ha varit anlagda. Flera har naturliga förklaringar, exempelvis branden på Sävstaholms gård den 4 september i fjol. Fyra byggnader förstördes av lågorna, som räddningstjänsten misstänker först uppstod i en spannmålstork. 

I mars i år brann en sommarstuga i Ålsäter ned till grunden. Inte heller den branden misstänks ha varit anlagd, men i maj i år började det brinna mer frekvent i Vingåkers kommun. Den 2 maj brann en rishög, 50 meter lång och fem meter bred, intill vägen mot Båsenberga. Två veckor senare, den 17 maj, brann det på ett hygge vid Hökhultstorp. Även den branden började i en stor rishög. Det var den allvarligaste risbranden, med stor risk för spridning till skog och mark. Elva dagar passerade, innan nästa rishög stacks i brand. Den här gången brann en hög som var upplagd vid Lasstorp, mellan Baggetorp och Katrineholm. 

Om bränderna i rishögar har räddningstjänsten å ena sidan sagt, att rishögar inte börjar brinna av sig själva. Å andra sidan, sa Marcus Asplund, chef för det förebyggande arbetet hos Västra Sörmlands räddningstjänst, räcker det att någon åker förbi och slänger en glödande fimp, för att det ska ta eld i torrt ris. 

Parallellt med bränderna i rishögar har också annat brunnit runt och i Vingåker. Natten till den 17 maj i år brann en större maskinhall nära Skenäs ner. Några timmar senare brann det i några containrar i Vannala och senare samma natt kom larmet om branden vid Hökhultstorp. Natten till den 20 juni brann en personbil på vägen mellan Vingåker och Högsjö vid avfarten till Högsjö station. Bilföraren hade natten innan varit med om en olycka och lämnat bilen vid vägkanten för att åka till sjukhus. När räddningstjänsten var klara med bilbranden dröjde det inte ens en timme, innan larm kom om en brinnande ladugård alldeles i närheten. Den brann ned till grunden. 

Den senaste branden i trakten skedde den 20 augusti, när en villa, antingen tillfälligt eller långvarigt obebodd, på Sävstaholmsvägen, brändes ned. 

Det polisen gjort och gör, berättar Peter Göransson, är först brottsplatsundersökningar. De görs när brandplatserna svalnat. 

– Vi har också hört vittnen, ett antal personer. Vi har också jobbat med vissa uppslag som vi haft. Det är vissa uppslag runt personer, som vi följt. Men i nuläget finns det ingen uppsatt som misstänkt i något ärende. 

Peter Göransson tycker inte att det går att skönja någon särskild metod, eller modus, i de anlagda bränderna. 

– Det är så skiftande objekt. Det är rishögar och det är ladugårdar. Det är nog mer antalet som gör det till modus, att någon anlägger bränder i Vingåker, mer än modus i själva tillvägagångssättet. 

Bränder är svåra att undersöka, eftersom det mesta brinner upp. Men polisen måste inte ta mordbrännare på bar gärning, det räcker med vad Göransson kallar "tillräckligt bra vittnesuppgifter". 

Han tror att mordbrännaren – eller mordbrännarna – är lokala. 

– Jag har svårt att tro att det är tillresta. Men de här bränderna skapar otrygghet. Det måste få ett slut. 

Straffet för mordbrand

Om brottet anses vara av normalgraden döms gärningsmannen till lägst två och högst åtta års fängelse. 

Är brottet mindre allvarligt döms man till lägst ett och högst tre års fängelse. 

För grov mordbrand är straffet lägst sex års fängelse och högst 18 års fängelse, men även livstids fängelse finns i straffskalan. 

Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kostar anlagda bränder omkring en miljard kronor varje år. 

Källa: MSB

Karta: Ladugård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!