Personalen vid Humlegården har ställt samman en konsekvensanalys om hur deras arbetssituation är och har varit en tid. I analysen konstaterar man bland annat kort och kärnfullt att situationen inte är hållbar och att det krävs en förändring.
Personalen betonar att Vingåker har en bra vision och värdegrund för vård och omsorg. Men vad betyder det när det endast är i teorin detta fungerar och inte i det dagliga?
Demensvården fungerar inte som personalen vill att den ska göra. I analysen poängteras att dementa behöver lugn och trygghet och att personalen gärna vill ge det, men med den arbetssituation som råder är det inte möjligt.
"Det är tyvärr inte möjligt att uppfylla med den vårdtyngd och bristande personaltäthet vi har i dagsläget".
Ett konkret exempel på att personalen anser sig vara underbemannade är att det på avdelningen är många boende som kräver dubbelbemanning när de ska ha hjälp. Och när det bara finns två personal på avdelningen så får övriga boende vänta.
"Är det värdigt att behöva stänga dörren framför någon som är rädd, orolig och har ångest"?
Personalen betonar att om de fick vara tre personal på avdelningen hade de kunna hjälpa de boende på ett annat och bättre sätt.
Vid måltiderna behöver åtta boende hjälp, men med två personal hur ska den ekvationen gå ihop? Och det samtidigt som andra boende akut kan behöva hjälp med toabesök.
Personalen vittnar om att de bär på en stor stress och dåligt samvete att tvingas arbeta under sådant förhållande som personaltätheten i dag innebär. Den vård som bedrivs är inget som undersköterskorna kan stå för, betonar de 44 i konsekvensanalysen.
Socialnämnden har fått ta del av konsekvensanalysen. Nämndens ordförande Robert Skoglund (S) konstaterar att det är ett bra och konstruktivt berättande om personalens arbetssituation och vilka utmaningar de står inför.
Skoglund betonar att antalet anställda inte är färre än tidigare.
– Men det är en tyngre situation och det är en bidragande orsak.
I dag finns möjlighet för äldre att stanna hemma längre med hemtjänstens hjälp, och det innebär att när man väl kommer in till det särskilda boendet är det fler som behöver mer vårdhjälp än tidigare. Nu har förvaltningen fått i uppdrag att ta fram en rapport om hur man eventuellt kan förändra arbetssituationen till det bättre.