– Fastigheten ligger väldigt lågt, och runt omkring har vi en vall som ska hålla emot diket som ligger utanför. Det regnade så pass mycket att vattnet inte rann undan, så vattnet gick runt vallen vi har, berättar Jan Lindkvist, regionchef på Solör Bioenergi.
När vattennivån i kommunen började stiga kontaktades räddningstjänsten och kommunen. Jan Lindkvist berättar att de med gemensamma krafter förlängde vallen över Engelbrektsgatan för att stoppa vatteninflödet till anläggningen.
– Det blev lite sent, så tyvärr fick vi hela fastigheten och biobränslelagret vattenfyllt, vilket var det största problemet.
Lagret med biobränsle ligger på den lägsta punkten på anläggningen, och en stor del av bränslet blev blött av ovädret. Värmeverket hämtar dock bränslet uppifrån anläggningen, vilket gjorde att de kunde fortsätta elda trots översvämningen.
– Det var ju ingen risk för att vi inte skulle kunna fortsätta leverera värme och varmvatten eftersom vi har en oljepanna också. Hade det stigit ännu mer så att vi fått elstopp och inte kunnat pumpa ut vatten, då hade vi fått stänga helt, fortsätter Jan Lindkvist.
Jan Lindqvist berättar att det var först fram mot onsdagskvällen som situationen började bli allvarlig. Innan räddningstjänsten kunde vara på plats ryckte det lokala näringslivet in med pumpar för att hålla nere vattennivån. Ett nätverkande, konstaterar Lindkvist.
– När man ser så enorma mängder vatten som ligger runtom och kommer in, är det klart att man blir nervös. Men det var väldigt bra agerat av vår personal, räddningstjänsten och kommunen som samarbetade och kunde stoppa situationen genom att pumpa ut vatten.
Jan Lindkvist fortsätter:
– Det var ett gott samarbete som gjorde att vi inte stod inför en katastrof.
Hur kritiskt var det?
– Risken var att om vi fått in vatten i pannhuset och pumparna stannat, då hade vi blivit utan värme och vatten i Vingåker. Men vi var inte där.
En översvämning av det här måttet har regionschefen inte varit med om tidigare. Nu hoppas han att kommunen kan hitta en lösning så att liknande inte händer igen.
– Jag har aldrig varit med om det. Jag är ju ansvarig i Flen och Gnesta också. Ofta bygger man inte fjärrvärmeanläggning på en sådan här låg punkt, men det är en gammal anläggning.