Sjukfrånvaron i Vingåkers skolor och förskolor har sjunkit under senare år. Nu ökar den igen.
Under vårterminen landade den på 7,3 procent, vilket är högre än vid de två senaste mätningarna av samma period. Vid samma tid i fjol låg den på 5,7 procent.
Det nya i förvaltningens personaluppföljning för perioden januari–augusti är att sjukfrånvaron är högre i grundskolan än i förskolan. Det är ett trendbrott.
Enligt förvaltningen är gränsen nu nära för vad personalen orkar med.
– Det måste analyseras, kommenterar Ing-Mari Frössevi, ordförande (C) i barn- och utbildningsnämnden.
Hon överraskas särskilt av en uppgift i rapporten: rektorernas uppfattning att nämndens effektiviseringskrav på Vingåkers skolor bidrar till ökad ohälsa.
– Jag har inte fått några andra signaler än att det är obekvämt att effektivisera, vilket i sig är naturligt. Sedan beror det på hur rektorerna väljer att arbeta med att effektivisera och utveckla sina verksamheter. Det låter kanske kallsinnigt, men enligt mig hör utveckling inte samman med mer resurser, säger hon.
Statistiken samlar både arbetsrelaterade långtidssjukskrivningar och korttidsfrånvaro på grund av de många smittor som grasserade under förra terminen. Enligt barn- och utbildningsförvaltningen är det ett problem att inte alla vårdnadshavare är tillräckligt noga med att hålla sina sjuka eller smittbärande barn hemma.
I förskolan finns tydliga riktlinjer kring detta. Samma rekommendationer måste gälla för både elever och personal i grundskolan, säger Frössevi.
Verkligheten ser dock inte riktigt ut så. Rektorernas bild är att den tidigare minskande sjukfrånvaron till stor del kan förklaras med att personalen – liksom rektorerna själva – ofta arbetar trots att de inte mår bra.
Denna sjuknärvaro kan inte bekräftas statistiskt. Men den finns där, enligt cheferna, och anses bero på medarbetarnas lojalitet. Att sjukskriva sig gör att kollegernas stress och pressade arbetssituation ökar. Eftersom det är svårt att hitta vikarier, finns risken att lektioner måste ställas in och eleverna går miste om utbildning de har rätt till.
Mot bakgrund av vårterminens sjuktal ska förvaltningen nu följa upp frånvaron månadsvis i stället för en gång per tertial.