Ovanligt ljusfenomen över Katrineholm och Vingåker

En starkt lysande halo har bildats över Katrineholm och Vingåker. Men för ovanlighetens skull syntes den inte runt solen – utan runt månen.

Det var många som uppmärksammade det unika månfenomenet i Katrineholm och Vingåker i helgen. Två var Elin och Freja Elander som var ute på en promenad.

Det var många som uppmärksammade det unika månfenomenet i Katrineholm och Vingåker i helgen. Två var Elin och Freja Elander som var ute på en promenad.

Foto: Elin Elander

Vingåker2023-11-27 19:31

Vanligtvis brukar halofenomen bildas dagtid kring solen. 

Men på fredagskvällen och i helgen uppstod en ovanlig gloria runt månen i Katrineholm och Vingåkersområdet – vilket uppmärksammades av flera läsare som skickade in bilder på fenomenet.

Hanan Hamedi var en av alla som bevittnade ljusfenomenet i Vingåker.

"Det var en underlig cirkel runt månen ikväll i Vingåker! Extremt fin i blotta ögat", skriver Hanan Hamedi i ett läsarmejl till tidningen.

Enligt SMHI bildas de flesta halofenomen då solljus lyser på iskristaller som svävar i atmosfären. Men ibland kan månen vara en tillräcklig ljuskälla för att glorian ska bildas.

– Är månen stark nog kan det också uppstå nattetid på det här sättet. Då krävs en stark ljuskälla och att vi har iskristaller i luften. Jag skulle också säga att det krävs åtminstone tio minusgrader, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Är det vanligt?

– Det är inte särskilt ovanligt. Men ovanligheten är väl att det inte är fullmåne under hela månaden. Det krävs en väldigt stark ljuskälla så det är främst i den här fasen när det är fullmåne som det kan synas på det här sättet. Men fenomenet i sig är inte så jätteovanligt, säger Emma Härenstam.

Även Katrineholms-Kurirens Elin Elander såg fenomenet på himlen när hon och hennes dotter Freja gick en promenad med deras hund under fredagskvällen.

– Det var fint. Det var Freja som såg det först och ville att jag skulle ta en bild. Hon är väldigt intresserad av rymden, säger Elin Elander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!