Som tidigare kontaktperson för polisen har Bosse Forsling många gånger blivit ombedd att spana efter tågpåkörda örnar. Hittills har hittat fem stycken, varav den ena fortfarande var i liv men svårt skadad.
– Det hade skett en älgolycka på en lördag i Axmarby. På måndagen såg en skogsarbetare en stor fågel på en stubbe som inte ville flyga undan, förklarar Forsling. Det var först på torsdag samma vecka som Forsling fick höra om fågeln och gav sig ut för att hitta den.
– Jag hittade fågeln så småningom. Han försökte ju komma undan men det gick inte. Jag skulle föra den till vård, men det gick ju inte för hela bakänden var borta på den, säger Forsling som till sist var tvungen att avliva den skadade fågeln.
– Han kunde inte flyga och hade överlevt nästan en vecka på det viset. Det här var en av många som har fått lida tills den dör, säger Forsling.
Ornitologen har länge fört en hård kamp om bortplockning av trafikdödade djur längs järnvägen.
– Det är många gånger som de inte plockas upp och kan ligga och skräpa en hel vecka. Det är fruktansvärt, det ska inte vara så här, säger han.
Forsling efterlyser flera åtgärder, så som fler viltstängsel och långsammare tåg, för att förhindra örnarna från att bli påkörda.
– Kommer det ett tåg 130 kilometer i timmen så hinner örnarna inte undan. Nu ska människorna åka fortare och fortare, men de som får betala är viltet, säger Forsling.