Allmänna flaggdagar, lokala flaggdagar, flaggning vid dödsfall eller andra särskilda händelser. Mycket ska regleras när det handlar om den svenska flaggan och när den ska vaja från kommunala flaggstänger.
Under senare år har det blivit vanligare att det svenska samhället visar solidaritet och deltagande vid tragiska händelser både inom och utom landet. Ett exempel är de senaste årens terrordåd, inte minst det på Drottninggatan den 7 april förra året. Många kommuner valde då att flagga på halv stång.
Det gjorde man även i Vingåker, men bara vid kommunhuset. Det var inte tillräckligt, menade den insändarskribent som ville ha flaggning på halv stång från alla kommunala flaggstänger.
Men flaggning på halv stång som nationell sorgeyttring kommer att ske restriktivt i Vingåkers kommun även i framtiden. Det framgår av de nya riktlinjerna. Regeln är att halv stång flaggas vid kommunhuset, såvida det inte görs för att någon anställd avlidit vid någon av de andra kommunala arbetsplatserna som har flaggstång. I sista hand är det kommunstyrelsens ordförande som avgör om det ska flaggas eller inte och i så fall var.
Utöver allmänna och lokala flaggdagar ska kommunen också uppmärksamma de erkända nationella minoriteternas nationaldagar, med minoriteternas egna flaggor när sådana finns.
Förenings- och organisationsflaggor hissas däremot endast i undantagsfall. Den organisation som vill bli uppmärksammad på detta sätt måste skicka in en skriftlig ansökan senast tre veckor i förväg. Också här är det kommunstyrelsens ordförande som har avgörandet.