Sabotage på Slottsskolan: "Det är ett samhällsbekymmer"

En rad skadegörelser har drabbat Slottsskolans F-6 sedan påsklovet. Skolans biträdande rektor, Maria Axelsson, ser allvarligt på problemet som drabbar både personal och barn som får sina leksaker förstörda.

Vid ett flertal tillfällen har Slottskolan F-6 utsatts för skadegörelse. Områdespolisen Pirjo Svegréus om situationen.

Vid ett flertal tillfällen har Slottskolan F-6 utsatts för skadegörelse. Områdespolisen Pirjo Svegréus om situationen.

Foto: Stina Järperud/ Sophie Eriksson

Vingåker2021-05-08 20:05

Nedskräpning, krossat glas och personer som plockat bort lekutrustningen på Slottsskolans skolgård. Det är en syn som mött skolans personal vid ett flertal tillfällen efter helgledigheter. 

– Man har slagit sönder bänkar, fönster, varit upp på taket och haft sönder stuprännor. Det tycker jag är jättetråkigt, det är ju barnens skolmiljö, säger Pirjo Svegréus, områdespolis i Vingåker. 

Under påsklovet förstördes också en gungbräda och staket på skolområdet.

– Det är sannolikt ungdomar som samlas, det är ju inte vuxna. Min tanke är att man ska visa sig tuff inför andra när man håller på med det här. Det är ju ren förstörelse, fortsätter Pirjo Svegréus.

På Slottsskolans F-6 ser både rektorn Karl-Henrik Wickbom och biträdande rektor, Maria Axelsson, allvarligt på skadegörelserna.

– Det som påverkar oss är att man kommer hit på måndag morgon och tänker att man ska starta upp en aktivitet. Istället möts man av glas och sabotage. Mentalt är det jättetråkigt och för barnen blir det att de står utan leksaker, säger Maria Axelsson.

Skadegörelserna mot Slottsskolan påverkar ekonomiskt, och Maria Axelsson menar att skolan måste ta ställning till om de har råd att komplettera de förstörda sakerna, eller inte. 

undefined
Efter helgledigheter möttes Slottskolans personal av trasiga leksaker och bänkar på skolgården.

Skolans stora ytor utan uppsikt är också ett problem.

– Vår skola ligger placerad på ett sätt som gör att det är ett stort utrymme att vara själv på. Det är ingen som ser och det blir en samlingsplats utan uppsikt som är väldigt avskild.

Maria Axelsson fortsätter:

– Det är ett samhällsbekymmer, skulle jag säga. Vi får ofta frågor om vi kan sätta upp larm eller filmkameror, men det är lagstiftningen som styr det. Det kan vi inte. Det är ett samhällsbekymmer som belastar skolan.

Polisen uppmanar både allmänheten att komma med tips om någon sett någonting. Samtidigt önskar de att vuxna kan röra sig på skolområdet under helger och kvällar, något som kan göra det svårare för personer att slå sönder saker.

– Om någon har sett någonting eller känner till vilka som ligger bakom det här, så att man har möjligheten att utreda vidare om det går. Om man inte har åldern inne för att bli straffad för det man gjort, kan inte polisen göra så mycket, säger områdespolisen Pirjo Svegréus. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!