Nyinvigd återvinningscentral skapar vardagshjältar

Minst tio år har gått sedan kommunen började diskutera om en ny anläggning. Nu är den äntligen här.

Monica Granström, ordförande på Vingåkers vatten och avfall, fick sig en chock av ljudet från dunsande avfall.

Monica Granström, ordförande på Vingåkers vatten och avfall, fick sig en chock av ljudet från dunsande avfall.

Foto: Philip Dahl

Vingåker2022-05-23 20:06

– Jag har fått äran att inviga den här fantastiska anläggningen, och känner stor stolthet över arbetet bakom. Nu tar vi fram förutsättningar för våra invånare att känna sig som vardagshjältar, säger Asoos Rasool, vd på Sörmland vatten under invigningstalet. 

Asoos Rasools dröm är att människor ska komma till den nya återvinningscentralen mindre och mindre. 

– Vi måste minska mängden avfall, nu har vi fem miljoner ton hushållsavfall varje år i Sverige. Två miljarder ton i hela världen. Det måste vi tänka på, säger han.

Sörmland vatten fick i uppdrag att hitta en ny plats för återvinningscentralen efter ett deponiförbud 2009, och nu ligger den nya återvinningscentralen på samma plats men med en ny anläggning.

– Det är inte bara att dra lite asfalt över en gammal deponi utan det ska sluttäckas i konstens alla regler, så vi har dragit öronen åt oss under alla dessa år.

Monica Granström, ordförande på Vingåkers vatten och avfall, berättar att vägen fram till i dag har varit både krokig och bestått av återvändsgator. Redan 2010 tog länsstyrelsen fram och började arbeta med täcka en deponi.

– Äntligen i grevens tid, kan vi öppna en ny och modern anläggning som klarar av kraven och förväntningarna avseende miljöpåverkan, men också på arbetsmiljön, säger hon.

Besökarna kommer möta en smart lösning på rampen, och det finns bara en väg, och det är framåt. 

– Det är lätt att bli nostalgisk en sån här dag, om man reflekterar över alla samtal och diskussioner som har förts mellan medborgare i samhällsbygden. Nu får medborgarna skriva en ny historia genom den nya anläggningen.

Anläggningen har kostat cirka 20 miljoner enligt Asoos Rasool, varav elva miljoner kommer från Vingåkers kommun.

– En kommun som har stora visioner för hållbar utveckling och satsar på saker som är bra för invånarna och miljön är fantastiskt, säger han.

– Jag har varit med på hela resan, det är aldrig en rak väg vare sig det gäller politik, byggnationer eller verksamheter, säger kommunstyrelsens ordförande Annelie Bengtsson.

Kommer ni införa inpasseringssystem?

– Vi har förberett självinpassering. Det är att man drar ett kort i en kortläsare, och sen får man tillträda anläggningen. Man får gå en utbildning på någon timme, men det är ingenting som vi kommer genomföra i år och kanske inte även nästa år då vi har lite andra projekt, säger Robin Persson, projektledare verksamhetsavfall på Sörmland Vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!