Först kom en vagn med bubbel, vinglande glas och paybacksnittar. Sedan kom barn- och utbildningsnämndens förtroendevalda; för en skål, javisst, men framför allt för att se hur kommunens nya skola ter sig i bygglampornas sken.
Rundvandringen bland cirkelsågar, sladdhärvor och palltravar med gipsskivor började där Kulturskolan ska flytta in.
– Jag tänker på aulan i Katrineholm, sa nämndens ordförande Ing-Mari Frössevi (C) när hon såg fasaden av lärkträ på den delen av skolhuset.
Katrineholm var nog det sista någon i sällskapet ville tänka på. Det här är Vingåkers stolthet.
Integreringen av Kulturskolan är bara en av många nyheter i den nya högstadieskolan. Det fick det nyfikna sällskapet snart klart för sig där det guidades runt av projektledaren Sandra Mattson från Addac, Jonas Schyllberg från Kommunfastigheter, Tegelstadens projektledare Patrik Karlsson och rektor Magnus Karlsson.
– Vi är en liten skola med höga ambitioner. Här ska vi sikta högt, både på kvalitet och i utbildningen, sa han.
I Slottsskolans gamla högstadium vindlade korridorerna mellan nedslitna lärosalar. I den nya är planlösningen öppen, ljus – och korridorfri.
På markplan finns reception och administrationslokaler, kafé och fritidsutrymmen, elevhälsa och kurator, och undervisningssalar för praktiska ämnen som teknik, slöjd och musik.
Skolans hjärta är en ljusgård med högt i tak, där trappor leder stegen upp till bibliotek och teorisalar som ska kunna användas flexibelt.
– Om vi ska implementera ett digitalt arbetssätt kan vi inte boa in oss med våra läromedel i ett specifikt rum. Då måste undervisningen kunna bedrivas i vilken av lärosalarna som helst, sa rektor.
I nästa vecka påbörjas golvläggningen. Den lägger grunden för ännu en nyhet. För arbetsmiljöns och trivselns skull ska Slottsskolan vara en skofri skola.
Rektor Karlsson tror att det blir en hit.
– Kommer man in i en ren och fin skola ska det mycket till innan man klafsar på med smutsiga skor. Det blir min och pedagogernas uppgift att se till att det efterlevs.
– Det blir också Sveriges första skofria restaurang, inflikade skolkocken Sara Svensson.
Ambitionen att skapa en så hemlik skola som möjligt är hög, fick skolpolitikerna klart för sig. Däri ingår att skolan ska vara en trygg arbetsplats för både elever och personal. Här finns få om ens några prång och hörn och endast en ingång.
– Vi började projekteringen precis i samband med dådet i Trollhättan. Därför har vi projekterat för synbarhet överallt, övervakningskameror och för en enda samlad entré, som kan vara låst dagtid så att endast elever och personal med taggar kan komma in, förklarade Sandra Matsson.
Om så blir fallet är ännu inte bestämt, berättade Karlsson, för det finns stora fördelar också med en öppen och välkomnande skola.
Delade meningar om detta fanns det – förstås – också bland politikerna. Men en sak syntes de vara överens om: det här blir riktigt, riktigt bra.
– Det har varit jättespännande att vara med och se skolan, tyckte Ing-Mari Frössevi.