Nybyggt hus vid Solbergasjön måste rivas

Det nybyggda huset måste rivas, fastslår bygg-och miljönämnden i Vingåkers kommun.Husägaren vill inte.Därmed är tvisten om ett svartbygge intill Solbergasjön ett faktum.

Vingåker2009-09-14 08:19

Ärendet om byggnationen intill stranden vid Solbergasjön i Vingåker påbörjades i februari 2007. Fastighetsägaren ansökte då om förhandsbesked för att bygga ett nytt fritidshus på tomten eftersom det som fanns där var gammalt och i behov av renovering.

Två månader senare avslog bygg- och miljönämnden förhandsansökan om bygglov. Skälet till nämndens avslag var att området ligger inom Nammo Vingåkersverkens skyddsområde och är utpekat som högriskområde. "Inom detta område bör inga nya byggnader tillkomma med hänsyn till hälsa och säkerhet", skrev nämnden i sitt avslagsbeslut med stöd av säkerhetschefen vid Nammo samt Västra Sörmlands räddningstjänst. Ytterligare ett skäl till avslaget var att det nya huset skulle ligga inom strandskyddsområdet, det vill säga inom 100-meterszonen från sjön.

Efter avslaget fick fastighetsägaren muntligt besked om att denne utan bygglov kunde få bygga ut det gamla huset med max 15 kvadratmeter.

Det som sedan hände var att närboende upptäckte att det hade byggts ett nytt hus på tomten och kommunens byggnadsinspektör Pierre Gustafson åkte dit i november samma år.

- Det gamla huset var rivet och det stod ett större hus på platsen - alltså ett svartbygge, konstaterar Pierre Gustafson och berättar att ägaren fick besked om att ta bort det som var byggt utan bygglov alternativt komma in med en bygglovsansökan i efterhand.

Tiden gick. Drygt ett år senare, i januari i år, kom det in en ansökan i efterhand. Den 26 juni avslogs även den. Från kommunens sida är det bara rivning som gäller.

- Det har blivit ordentligt infekterat för vi kommer inte överens, säger Gustafson och tillägger att i det här ärendet är det omöjligt att bevilja bygglov i efterhand.

- Säkerhetschefen på Nammo säger att det finns en risk att de inte kan fortsätta sin verksamhet om det byggs för nära. Och vi inom kommunen vill inte medge att någon får bygga så nära en zon där det finns explosionsrisk. Rätt vad det är bor man där permanent och skulle det smälla så vill inte jag vara den som har beviljat bygglov. Vi är positiva till att det byggs, men inte till vilket pris som helst, säger han och tillägger att det rivna fritidshuset byggdes decennier innan de här zonerna kom till och dessutom är säkerhetstänkandet annorlunda i dag.

Fastighetsägaren hävdar att man vid renoveringen samt tillbyggnaden upptäckte murkna stockar i det gamla huset, och att det var skälet till att det revs och att man byggde ett nytt hus.

- Där står vi nu och fastighetsägaren har överklagat till länsstyrelsen, säger Pierre Gustafson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om