Badsäsongen är över, men arbetet med att utveckla kommunens sju badplatser pågår året runt. Tidigare har det lappats och lagats utan långsiktigt tänk och kransorter med starka röster har ibland prioriterats framför de som suttit tysta. I våras antogs en ny plan för skötsel- och utvecklingsrutiner, som ska underlätta prioriteringarna och skapa kontinuitet.
– Vi har gjort en inventering och kollat vilken utrustning som finns, och vad som saknas. Kartläggningen har en gradering för om det är en akut åtgärd eller om det kan vänta, säger Regina Westas Stedt, samhällsstrateg på kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Badplatserna ligger i kransorterna och respektive lokala utvecklingsgrupper har bjudits in för att diskutera behoven. Önskemålen handlar om allt från små investeringar som tydligare skyltning, grillplats och sand, till större saker som cykelväg, hopptorn och toaletter.
– Vi har tydliggjort vad vi har för peng att röra oss med och gjort prioriteringar, säger Regina Westas Stedt.
140 000 kronor per år finns avsatta för investeringar och dessa medel kan användas till att rusta upp badplatser. Ytterligare 25 000 finns budgeterat för mindre investeringar. För Högsjös badplats, vars bryggor byttes i år, sköt nämnden till ytterligare pengar.
Exempel från årets åtgärder är nya picknickbord vid Lyttersta och mer sand vid Hullabadet i Österåker.
– Det finns ett behov av att tillgänglighetsanpassa badplatserna framöver. Det är bara Lyttersta som är det idag, säger Sara Sjöqvist, landsbygdsutvecklare.
Tekniska enheten har hand om den löpande skötseln. I år har de fått hjälp av lokala föreningar som ersatts med 7 000 kronor vardera.
– Vi har tagit fram ett skötselavtal och en förfrågan skickades ut till alla föreningar i våras. Det var tre som nappade. Vi hoppas på att få föreningar till alla badplatser nästa år, om flera är intresserade kan de turas om, säger Sara Sjöqvist.
I sommar har Gropptorps IF skött Marmorbyns badplats, Högsjö BK badplatsen vid Grävsjön och Aktivt Baggetorp har haft Sjögölets badplats.
– De har bland annat plockat skräp och gjort rent bryggor, bytt soppåsar och latrintunna. Det har fungerat jättebra. Vi har avlastat tekniska enheten och samtidigt gynnat föreningslivet till samma kostnad, säger Sara Sjöqvist.