Ny kabel ska ge Vingåker stabilt fibernät

Återkommande avbrott har förargat Vingåkersborna, nu ska en ny fiberkabel lösa problemen.

Regina Westas Stedt tror att den nya kabeln kommer lösa de återkommande problemen i Vingåker.

Regina Westas Stedt tror att den nya kabeln kommer lösa de återkommande problemen i Vingåker.

Foto: Tomas Nilsson

Vingåker2019-06-30 18:04

Fibernätverket i Vingåker har dragits med flera större avbrott det senaste året. Missnöjet har varit utbrett när företagare inte har kunnat bedriva sina verksamheter på ett önskvärt sätt. Kassasystem har legat nere och en del har blivit tvungna att avstå från kunder när de inte kommit åt sina digitala verktyg. Även privatpersoner har drabbats.

– Vi har fått in många samtal och vi vet att invånarna varit arga. Det har funnits en känsla av uppgivenhet, säger Regina Westas Stedt, bredbandssamordnare i Vingåkers kommun.

Vingåker har arbetat hårt med att få ut Fiber till invånarna och idag har företaget IP Only anslutit en bra bit över 70 procent av dem till nätet. Systemet har hittills varit känsligt. En ensam huvudkabel mellan Vingåker och Katrineholm har försörjt Vingåker med fiber. Avbrotten har ofta berott på att kabeln gått sönder. Det har flera gånger handlat om avgrävningar i samband med byggen. Något som inte ska hända eftersom byggföretagen har kartor över var kablarna ligger placerade, men som ändå händer med jämna mellanrum. Ibland handlar det om slarv, andra gånger visar kartorna fel. Kablarna kan förstås lagas, men det tar tid.

– Olika storters system och kablar är i regel nedgrävda på ungefär samma ställe kring vägar. Det blir trångt och när något nytt ska ned i närheten uppstår det lätt problem, berättar Regina Westas Stedt.

Kommunen och IP Only, som drar kabeln, har inte legat på latsidan. De har suttit i långa diskussioner och planeringsmöten under året och nu tror aktörerna att lösningen är nära. 12 mil fiberkabel kommer att grävas ned mellan Vingåker och Örebro. Tanken är att kabeln i första hand ska agera back up till kabeln mellan Vingåker och Katrineholm. Skulle den kabeln gå sönder kommer nätet få sina resurser från Örebro tills det att felet är åtgärdat.

– En eventuell övergång från den gamla till den nya kabeln kommer gå så snabbt att Vingåkersborna inte hinner märka något, säger Regina Westas Stedt.

IP Only har redan börjat gräva och är mer eller mindre färdiga, kvar är installationen av reservkabeln. Allting beräknas vara klart till hösten, om inte redan till sensommaren. Kanske innebär det här slutet på de långdragna problemen med vingåkers fibernät en gång för alla.

– Jag går på semester nu och det känns väldigt bra att kunna komma med ett gott besked innan dess, avslutar Regina Westas Stedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om