Nu rivs husen på Humlegatan

Kommunen planerar att riva två lägenhetshus på Humlegatan. Det skulle bli för dyrt att renovera husen, menar de.

Nu planerar kommunen att riva Humlegatan 1 och 3.

Nu planerar kommunen att riva Humlegatan 1 och 3.

Foto: Roger Culmsee/Stina Järperud

Vingåker2019-07-05 06:24

Vingåkershem planerar att riva två fastigheter på Humlegatan i Vingåker. Lägenhetshusen är från mitten av 50-talet och inrymmer 18 respektive 12 lägenheter. De byggdes som bostäder och har redan tidigare varit föremål för rivningsplaner, men räddades när Migrationsverket behövde inhysa nyanlända. För ändamålet ansågs lägenheternas skick nämligen vara gott nog.

Idag står lägenheterna tomma, delvis på grund av deras låga standard. Kommunen anser att skicket är så pass dåligt att en renovering inte skulle vara försvarbar ur ett ekonomiskt perspektiv.

– Det finns blåbetong i husen och vi ser inte att stommen är värd att bygga vidare på, säger Lars Ingebrigtsen, vd för Vingåkershem.

Vidare säger Ingebrigtsen att man sett över möjligheterna att ge lägenheterna en mindre ansiktslyftning snarare än en djupgående renovering för att sedan hyra ut dem för ett lägre pris. Det skulle inte vara en lönsam läsning. De nödvändiga ingreppen skulle kosta så mycket att Vingåkershem inte skulle kunna hålla nere hyran.

– Lönsamheten finns definitivt i att bygga nya bostäder i det här fallet, säger Lars Ingebrigtsen.

Rivningsansökan har lämnats in och förhoppningen är att rivningen ska kunna påbörjas till hösten. På tomten planerar Vingåkershem att bygga nya bostäder, men detaljerna är inte klara ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om