Provtagningsstationerna, som nyligen även öppnat i Flen och nu finns på sammanlagt elva ställen i Sörmland, använder testkit som man hämtar och lämnar själv i en låda. Testkitet kräver registrering med e-legitimation och lådan står utanför Vingåkers vårdcentral under helgfria vardagar mellan klockan 9 och 15. Svar på provet ges i vanliga fall inom två arbetsdagar från att det lämnats in.
– Från och med onsdagen klockan nio har Vingåkers vårdcentral en egen låda för allmänheten att hämta självtester i. Det finns hälsoinformatörer på plats för att svara på frågor eller stötta om man har problem med registrering. De har också lite olika språkkunskaper för de som har svårt att ta till sig informationen på svenska, säger Anna Wångmar, biträdande chef för enheten för smittspårning i Region Sörmland.
Även om man kan hämta testkit till hela familjen på samma gång uppmanar hon folk att inte ta fler kit än man behöver för att spara på dem. Hon menar att det inte finns några indikationer på att testkiten kommer att ta slut.
– Vi vill inte sätta upp förbud. Vi vill ha den här smidigheten, så vi önskar verkligen att man bara tar de testkiten man har behov av just nu. Vi har klarat oss väldigt bra i Sörmland och har skalat upp kapaciteten. Man behöver inte lägga på lager, när du behöver testa dig finns det.
Anna Wångmar beskriver processen som väldigt enkel. Det enda som behövs för att få tag på ett testkit är en giltig e-legitimation som man själv registrerar kitet med. Barn under 13 år behöver registrering av målsman. Hon påpekar också att vårdcentralen är öppen längre än provlådan för att hinna skicka proverna till labb.
– All provtagning sker utanför vårdcentralen, man ska inte gå in. Man hämtar ut testet och tar med sig det hem eller testar i bilen. När man registrerat och provtagit lämnar man in testet i lådans inlämningsfack. Man ska givetvis hålla behörigt avstånd om det bildas köer, säger hon.
Självteststationerna kommer att finnas kvar så länge behovet finns, klargör Anna Wångmar, även om de bokningsbara stationerna successivt kommer att fasas ut.
– Så länge det finns det minsta behov av att testa sig, kommer vi att se till att det går att göra. Det är en tillgänglighetsfråga, man ska lätt kunna åka och hämta ett test.