– Tidigare har eleverna blivit serverade av personalen, nu får de ta maten själva, säger Linda Hellström, ställföreträdande kostchef i kommunen.
På fredagen invigdes den sprillans nya buffévagnen med bandklippning i Hansjöskolans matsal. Invigningstalare och bandklippare var kommunchef Marita Skog som pratade om vikten att äta ordentligt för att få energi att kunna prestera bra i skolan.
Det var i samband med att man nyligen byggde om mottagningsköket på Hansjöskolan som möjligheten till en buffévagn öppnade sig till en ta-själv-buffé, berättar Linda Hellström. Hansjöskolan är den sista skolan i centralorten som går över till buffévarianten av skolmaten.
– Jag tror att barnen har väntat på det här. Samtidigt så kommer aspekten med svinn in. Vi lägger ansvaret på barnen att man inte ska ta mer mat än man orkar äta upp, säger Linda Hellström som berättar att mottagningsköket på Hansjöskolan bland annat fått nya kylar och frysar och så har det byggts om en aning, bland annat i diskrummet.
Eva Eriksson arbetar som måltidspersonal på Hansjöskolan, en av tre personer i köksstyrkan. Hon tror att bufféupplägget är positivt för barnen.
– Jag tror att eleverna vill ha det så och tycker att det är roligt. Vi kommer ju naturligtvis att få vara med och hjälpa till, speciellt när de yngre barnen ska ta mat, säger Eva Eriksson.
De barn som går i förskoleklass var först ut att servera sig själva mat efter att kommunchefen hade klippt det blågula bandet. På menyn stod färsbiff och potatis med vitlökssås som tillagats i kommunens centralkök. Till det fanns en salladsbuffé och innan man sprang ut på lunchrast kunde man ta med sig ett fint höstäpple.