Nattvandring ska öka tryggheten

Invånarna i Vingåker har fått nog efter att brottsligheten upplevs ha ökat. Det var bakgrunden till att det på torsdagen hölls ett stormöte med bland annat representanter från kommunen och polisen.

Vingåker2014-09-19 05:00

Den senaste tiden har flera i Vingåkers kommun drabbats av dieselstölder och inbrott. Men det har även rapporterats om exempelvis misshandelsfall och en gris som misstänks ha blivit skjuten på en gård. Detta har gjort många av invånarna i kommunen otrygga och det var också anledningen till att en handfull Vingåkersbor i förra veckan, oanmält, dök upp hos kommunpoliserna Pirjo Svegréus och Maria Ekengren. Den konfrontationen ledde till att ett större möte bokades in drygt en vecka senare.

– Det har varit en jättebra dialog, säger Niklas Dahlström.

Representanter från Vingåkers kommun, Migrationsverket, Polisen och Brottsförebyggande rådet var på plats på mötet som hölls på Åbrogården på torsdagen. När Katrineholms-Kuriren kom dit verkade de flesta riktigt nöjda med diskussionen som varit.

– Vi har fått en inblick i den oron som de känner och de har fått en inblick i hur vi arbetar, säger Peter Johansson, polisområdeschef.

En del av kritiken som polisen har fått angående den till synes ökade brottsligheten i Vingåker har handlat om att polisen sällan synts till. Men någon ökad polisnärvaro verkar inte vara något att hoppas på.

– Nej, det är svårt. Om vi skulle ha en polis dygnet runt i Vingåker skulle det kosta mycket för skattebetalarna. Däremot är det bra med möten som detta för att vi ska veta var brotten inträffar när vi är här och patrullerar, säger Peter Johansson.

Han tipsade också om brottsförebyggande åtgärder som att sätta upp lampor, stänga av vägar och märka sin diesel med ett visst DNA, för att den då blir lättare att spåra.

Förutom att mötet och dialogen gav mycket i sig var den mest konkreta frukten av mötet att starta upp en mer omfattande nattvandrings-verksamhet i kommunen.

– Vi hoppas komma igång snarast möjligt. Först här i tätorten, men målet är att det ska även ska finnas i exempelvis Högsjö, Läppe och Österåker, säger Niklas Dahlström.

Han och Susanna Ahnstrand två av de mest engagerade ortsborna och de kände att mötet gav en del luft under vingarna.

– Vi vill se ett öppet Vingåker, precis som det var förr och om vi ska nå dit är sammanhållningen otroligt viktig, säger Susanna Ahnstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om