Närboende om täkttvisten: Vi vill få tillbaka våra liv

Tvisten har pågått i åratal. Nu har mark- och miljödomstolen tittat på täkterna i Låttra och hört de inblandade. "Vi vill bara att täkten läggs ned så att vi kan få tillbaka våra liv", säger närboende Lena Nordin.

Närboende till täkten vid Låttra från vänster till höger: Agneta Winkler, Ylva Sundberg, Per Sundberg, Kjell Nordin, Martin Holmberg Schwindt, Lena Nordin och Maggie Helin (sittandes).

Närboende till täkten vid Låttra från vänster till höger: Agneta Winkler, Ylva Sundberg, Per Sundberg, Kjell Nordin, Martin Holmberg Schwindt, Lena Nordin och Maggie Helin (sittandes).

Foto: Johannes Ernstberger

Vingåker2020-08-29 08:45

I torsdags sammanträde mark- och miljödomstolen i Vingåker för att försöka komma fram till en framtida lösning för den omtvistade täktverksamheten vid Låttra. 

– Det handlar om avvägningar man måste göra, framförde Eva-Britt Eklöf Petrusson som är ombud för täktföretaget M4-gruppen under förhandlingen.

Å ena sidan är det efterfrågan av berg och naturgrus, två material som behövs i byggnationer och tillverkningsindustrin, även i Vingåkertrakten, enligt M4-gruppen.

M4-gruppen har därför ansökt om att förnya och utöka sin verksamhet i grus- och bergtäkten på fastigheten Låttra 3:3 vid Fagermon efter att förra tillståndet löpte ut 2017.

– Sveriges Geologiska Undersökningar har beräknat att det behövs 8-10 ton sådant material per invånare och år i hela Sverige, säger Jonas Lindblom, vd för M4-gruppen.

undefined
"Vi behöver ha lokal produktion, det skapar arbetstillfällen och är miljömässigt mer hållbart", säger Jonas Lindblom, vd för M4-gruppen som vill fortsätta bryta berg och grus i täkten vid Låttra.

Materialet kan hämtas från andra grus- och bergtäkter i till exempel Örebro eller Norrköping men till en högre kostnad och miljöpåverkan på grund av transporterna, enligt honom. 

– Vi behöver ha lokal produktion, det skapar arbetstillfällen och är miljömässigt mer hållbart.

Å andra sidan hävdar närboende att täkten ligger alldeles för nära deras hus.

– Hela stallet skakar när de spränger. Hästarna blir livrädda, berättade Lena Nordin under besöket av täkten som ingick i torsdagens förhandling. 

Hennes och makens hus ligger närmast bergtäkten, drygt 270 meter ifrån. Här har de bott sedan 1987, långt innan bergtäkten togs i bruk, när gården fortfarande var en lugn idyll bland hästhagar och skog. 

– Vi vill bara att täkten läggs ned så att vi kan få tillbaka våra liv, säger hon.

M4-gruppen har i sin ansökan om förnyat tillstånd försökt att tillmötesgå de boende, till exempel med förslaget att bara spränga på vinterhalvåret. Men för Lena Nordin som driver en hästverksamhet är det inte av någon nytta då hästarna går ute även på vintern.

Även Per Sundberg som bor 330 meter från bergtäkten har drabbats av bullret under åren verksamheten har varit i drift.

undefined
Per Sundberg bor 330 meter från bergtäkten och har drabbats av bullret under åren verksamheten har varit i drift.

– Vi har mätt upp till 92 decibel här. Det gör ont i öronen, det går inte ens att prata i telefon utomhus, sade han under rättens besök vid hans hus. 

Naturvårdsverkets riktlinje säger att en nivå på 50 decibel inte får överskridas. 

M4-gruppen har tillsammans med konsultbyrån WSP räknat ut att de kommer att kunna hålla sig under riktvärdet genom att bland annat bygga bullervallar intill täkten.

Men de närboende litar inte på beräkningarna och täktföretaget. Konflikten har pågått länge och att många av de närboende känner att de har blivit orättvist behandlade sedan starten. 

– Flera av oss har investerat miljoner i våra hus för att vi blev lovade att täkten skulle stängas ned 2017, säger Maggie Helin.

Enligt de närboende ville den förra markägaren till fastigheten Låttra 3:3 att verksamheten skulle upphöra. Nu känner de att de inte ens kan flytta därifrån.

– Det värsta med konflikten är att man inte vet vad som ska hända. Ingen vill ju köpa ens hus, det skapar osäkerhet, säger Per Sundberg. 

Mark- och miljödomstolens uppgift är dock att reda ut en möjlig framtid för täktverksamheten och inte att döma i vad som har gjorts fel tidigare.

Ett datum för när domslutet kommer är ännu inte satt.

Turerna kring Låttra 3:3

2017 avslutades verksamheten på grus- och bergtäkten på fastigheten Låttra 3:3 eftersom det dåvarande tillståndet gick ut. M4-gruppen har ansökt om ett förnyat och utökat tillstånd. 

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala, som ansvarar även för Sörmland, har undersökt frågan och har kommit fram till att inte ge tillstånd. M4-gruppen överklagade beslutet framgångsrikt en gång men stoppades igen av miljöprövningsdelegationen. Andra överklagan är nu uppe i mark- och miljödomstolen.

Karta: Fagermon bergstäkt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!