I Österåker bor Anita Gunnars. Hon är pensionär, och har även ett företag som frilansjournalist och författare. Hon har hemtjänst och för att ta fram rätt avgift för tjänsten ska beskattningsbar inkomst årligen redovisas till grund för timtaxan.
Men det blir inte alltid rätt. Gunnars upptäckte av en händelse att hennes deklarerade 188000 kronor höjts upp till 219.000 kronor av taxe- och avgiftsnämnden. Och det utan att meddela Gunnars.
Anita Gunnars tog kontakt med förvaltningen i Hallsberg för att klarlägga att de gjort fel.
Efter att Gunnars ringt sin revisor och varit "påstridig" sänktes summan till 209.000 kronor. Fortfarande 20.000 kronor över rätt summa.
Gunnars fick en räkning som hon bestred, men förvaltningen lät fakturan gå vidare till inkasso.
‒Och det trots att jag bestridit den.
Gunnars tog kontakt med taxe- och avgiftsnämndens förvaltning i Hallsberg. Och det svar hon fick var "att vi gör så", berättar hon. Efter att ha involverat såväl revisor som advokat kom strax en förändring av nämndens beslut.
‒De sa att de hade gjort fel och jag hade gjort rätt. Men ingen förklaring varför de gjort fel.
Gunnars har även tittat tillbaka på tidigare år från det att taxe- och avgiftsnämnden tog över fakturering, och det har varit fel varje år, kan hon konstatera, och alltid till hennes nackdel.
Det var, som Anita Gunnars understryker, en ren händelse att hon jämförde sin inkomst med nämndens tolkning av densamma. Men hur många andra som har hemtjänst har drabbats av en oannonserad höjning av årsinkomsten och därmed betalat för hög hemtjänstavgift?
Själv har Gunnars nu fått tillbaka det hon betalat för mycket.
‒Det rör sig om mellan 3.000 och 4.000 kronor. Men för mig har det främst varit en principsak. Hur många andra pensionärer har fått en förhöjd avgift, frågar hon sig.