Mordmisstänkt nyligen häktad för dödshot mot frun

Mannen som nu sitter häktad, misstänkt för mord på en kvinna i Vingåker, var åtalad för misshandel mot henne för bara några veckor sedan. Men den rättegången fick avbrytas.

Under natten mellan torsdag och fredag i förra veckan misstänks mannen ha mördat sin fru.

Under natten mellan torsdag och fredag i förra veckan misstänks mannen ha mördat sin fru.

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2024-01-02 16:58

Den 55-årige man som sedan i söndags sitter häktad, misstänkt för mord på sin fru i deras gemensamma bostad i Vingåker, har många gånger dömts för olika sorters brottslighet. Redan 2009 dömdes han för misshandel till åtta månaders fängelse i Västerbotten, där han bodde då. 

Han har senare dömts för varierande brott, från snatteri, falsklarm och skadegörelse till våldsbrott. 

Den 21 oktober kallades polisen till mannens adress i Vingåker. Han kom att misstänkas för misshandel och grovt olaga hot mot sin fru. Han hade enligt misstankarna tryckt en sax mot kvinnans hals och sagt att han skulle döda henne. Mannen greps och åtalades därefter den 15 november.

Kammaråklagare My Lindholm, som leder mordutredningen, ledde också utredningen om misshandel och hot i höstas. Hon berättar att den första rättegångsdagen i det ärendet var den 29 november. 

– Rättegången påbörjades, men målsägaren kom inte då. Vi påbörjade sakframställan, men sedan beslutade rätten att vi skulle fortsätta en vecka senare, med kvinnan på plats. 

Polisen i Katrineholm, socialtjänsten i Vingåker, kvinnans målsägarbiträde och My Lindholm själv försökte få tag på kvinnan, till den fortsatta rättegången. 

– Flera engagerade sig för att få till stånd den förhandlingen, men hon fanns inte i hemmet när man försökte nå henne för att avsluta förhandlingen. När hon inte kom för andra gången valde domstolen att häva häktningen av mannen, säger åklagaren. 

Mannen släpptes på fri fot den dag rättegången skulle ha fortsatt, den 6 december. 23 dagar senare var kvinnan död.

– Det är viktigt ur många aspekter att rättegångar blir av. Jag väckte åtal för att jag ansåg att jag hade bra bevisning. Hade han dömts efter den rättegången kan man gissa att domstolen skulle ha velat att han stannade kvar i häktet. Men då är man inne på spekulationer och det är så många mekanismer bakom att inte komma på rättegången. Många kvinnor är rädda, de känner sig hotade från flera håll, säger My Lindholm. 

Hon tycker att samhället ställt upp, genom att på flera sätt och i flera kontakter försöka motivera kvinnan att komma på rättegången. 

– Men det är också viktigt att se skillnaden mellan barn och vuxna. Vuxna har i grunden frihet att göra sina egna livsval. Samhället kan träda in även när det gäller vuxna, men i grunden måste man respektera att vuxna gör egna livsval, som vem man lever med. Samhället kan inte träda in hur mycket som helst. 

Grannar till den mördade kvinnan och den misstänkta mannen har sagt att mannen anmälts många gånger utan resultat.

– Det finns historik med paret och det har funnits ärenden tidigare, säger Magnus Larsson, tillförordnad gruppchef för polisens avdelning för grova brott.

Han vill betona att han inte känner till de tidigare utredningarna rörande just det här paret, men han säger att polisen generellt behöver konkreta misstankar för att kunna jobba vidare.

– Mycket bygger på uppgifter från dem som känner till något, framförallt de inblandade parterna. Det är viktigt att man har målsägare som är med på tåget. Generellt är det så. 

My Lindholm kallar dådet förskräckligt. 

– Det vore omänskligt att säga att man inte blir berörd. 

Mannens offentliga försvarare, advokat Jonathan Cantillana, säger till tidningen: 

– Min klient förnekar brott och har lämnat en tydlig redogörelse till polisen. Han är angelägen om att polisen ska utreda dödsfallet, för att visa hans oskuld. 

Hit kan du vända dig

I Katrineholm och Vingåker finns kvinno- och tjejjouren Miranda, 0150-780 44 och på tjej@jourmiranda.se

Jourerna erbjuder samtal, hjälp och stöd, juridiskt stöd, hjälp till skyddat boende. 

Den nationella kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt med telefonnummer 020-50 50 50. 

Vid pågående våld, ring 112. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!