Ung man misstänkt för våldtäkt i Vingåker

I fredags häktades en man i 25-årsåldern, misstänkt för våldtäkt på en adress i Vingåker i december.

Mannen, som är i 25-årsåldern, sitter häktad misstänkt för våldtäkt i Vingåker. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.

Mannen, som är i 25-årsåldern, sitter häktad misstänkt för våldtäkt i Vingåker. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Vingåker2022-02-22 18:01

Våldtäkten skedde enligt häktningsframställan inomhus under den andra veckan i december och anmäldes, enligt kammaråklagare Ida de Luna Sjöholm, tio dagar senare. 

Ändå har häktningsframställan dröjt mer än två månader, kan åklagaren konstatera. 

– Det är tyvärr polisiära resurser som gör att det här kommer upp i tingsrätt först nu. Samma dag som det anmäldes skrev jag direktiv till polisen i ärendet, men det har tyvärr inte hamnat först i prioriteringen. Men det är inte så att anmälan kom in sent eller något sådant, säger hon. 

Huvudregeln vid misstanke om våldtäkt är att den misstänkte ska häktas. I det här fallet anser även åklagaren att det finns kollusionsfara, alltså att den misstänkte kan påverka utredningen. Att mannen inte häktats förrän nu betyder dock inte att han påverkat utredningen ända sedan brottet ska ha skett, säger Ida de Luna Sjöholm. 

– Det är nu som utredningen är i ett känsligt skede, när man delgett misstanke och börjar höra personer som kanske nu får kännedom om att de kan påverka något, säger hon. 

Lars Liewenborg är chef för polisens avdelning för grova brott, den avdelning som utreder våldtäkter. Han förklarar läget på avdelningen, som bidragit till att utredningen om Vingåkersvåldtäkten dröjt: 

– Vi får ständigt prioritera, naturligtvis. Det som går i första hand är ärenden där det finns frihetsberövade och där barn och unga är inblandade, som misstänkta eller målsägare. De går först. Dessutom prioriteras de grövre brotten, där vi just nu har mordförsök, mordbränder, grova rån, grova narkotikabrott och våldtäkter. 

undefined
Lars Liewenborg, chef vid polisens avdelning för grova brott, berättar hur ärenden prioriteras och varför våldtäktsutredningen dröjt.

I dagsläget utreds 33 anmälda våldtäkter, i lokalpolisområdena Nyköping och Katrineholm. 15 av dem rör unga under 18 år. 

– Då gäller vissa skyndsamhetsregler. De ärendena går före ett där målsägare eller misstänkt är över 18 år. I det fall du nämner är båda över 18 år, säger Lars Liewenborg. 

Sedan i juni i fjol arbetar dessutom hälften av utredarna på grova brott med ett enda stort narkotikaärende, Trojan Shield. 

– Det har tagit mycket resurser. Det är klart att det får återverkningar när vår grupp är så liten. Vi har fått prioritera hårt, säger Lars Liewenborg. 

Mannen som nu häktats, är tidigare dömd för olaga förföljelse samt dataintrång, sedan han upprepade gånger tagit kontakt med en kvinna, även efter att ha fått kontaktförbud. Det var 2018 och mannen dömdes då villkorligt och till dagsböter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!