Före 2023 ska alla kraftverk och dammar utmed Nyköpingsåns avrinningssystem ha omprövats.
Det görs inom ramen för nationella planen för miljöprövning av vattenkraftverk.
Behovet av åtgärder är på sina håll stort. Det finns en uppsjö anläggningar likt de i Spånga och Billsbro som byggdes i en tid då miljökraven var lägre än dagens.
Många saknar giltiga tillstånd – till exempel Vingåkers krafts damm i Högsjö. Den reglerar flödet till Kolsnaren förbi bolagets två kraftverk.
Elbolaget har tidigare förelagts med vite att söka tillstånd. Annars, hotade länsstyrelsen, var dammen tvungen att rivas.
Kravet behövde inte infrias. Till att börja med var det felaktigt ställt till kraftbolagets gamla ägare och inte till den nya. Sedan anslöt sig bolaget till den nationella planen, varför tillståndsfrågan nu är inaktuell.
– Det som först ska bedömas är den miljöpåverkan verksamheten har, säger Lena Tuumola om den stundande omprövningen.
Tuumola är vattenhandläggare vid länsstyrelsen. Landets länsstyrelser har fått Havs- och vattenmyndighetens uppdrag att leda nationella planens samverkan med kraftbolagen.
Det blir sedan mark- och miljödomstolen som tar ställning till varje enskild ansökan om tillstånd och villkor.
Vattenkraften är viktig i Sveriges strävan mot helt förnybar elproduktion. Men den orsakar samtidigt skador på vattenekosystemen.
Det är vanligt att anläggningarna hindrar eller dödar fisk som behöver vandra upp- eller nedströms. Vattenavledningen kan kraftigt minska flödena och i värsta fall orsaka torrläggning.
För att minska sådan påverkan, ställer nationella planen krav på moderna och effektiva åtgärder. Det kan medföra kraftigt ökade investeringskostnader för bolag som Vingåker kraft, menar Tuumola.
Att exempelvis anlägga fiskpassager kan vara en dyr historia. Beroende på lösning och vattnets fallhöjd, kan det kosta allt mellan femsiffriga belopp och flera miljoner kronor.
Vingåkers kraft saknar fiskpassager. Men bolagets vd Lars Ingebrigtsen uttrycker ingen kostnadsoro.
– Vi har ett gott förbiflöde och ser inte att vi behöver göra några större ombyggnader.
Därtill finns goda möjligheter till stöd. Genom Vattenkraftverkens miljöfond kan mindre kraftverk få bidrag upp till 85 procent av kostnaden för åtgärder.
Verksamheterna utmed Nyköpingsån är tidigt ute för omprövning. Nationellt beräknas processen ta upp emot 20 år.