Mer kalk får brytas i Forsby – nu ökar antalet sprängningar

Företaget Nordkalk har genom en dom i Mark- och miljödomstolen fått tillstånd att bryta 300 000 ton kalk per år i Forsby kalkbrott.

Forsby kalkbrott, som det ser ut från kalkbrottsutsikten på brottets västra sida.

Forsby kalkbrott, som det ser ut från kalkbrottsutsikten på brottets västra sida.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Vingåker2024-06-22 06:32

Nyheten i korthet

  • Nordkalk har fått tillstånd av Mark- och miljödomstolen att utöka sin kalkbrytning i Forsby från 190 000 ton till 300 000 ton per år.
  • Tillståndet kräver att företaget asfalterar utfartsvägen från kalkbrottet för att minska damm från lastbilar, vilket främst påverkar närboende.
  • Trots ökningen av kalkbrytning, planerar Nordkalk inte att öka den totala mängden bruten kalksten, vilken är begränsad till 5,7 miljoner ton fram till 2045.

Det tidigare tillståndet för kalkbrytningen vid Forsby omfattade 190 000 ton per år. I och med det nya tillståndet, som slagits fast i en dom i Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt, får företaget bryta 300 000 ton per år. 

Men, tillståndet är förenat med en del villkor. Det som främst kanske berör närboende är krav på att utfartsvägen från kalkbrottet, mot väg 214, ska asfalteras. Det gäller en sträcka på minst 75 meter från den allmänna vägen och anledningen är att minska på dammet, från de lastbilar som kör ut från kalkbrottet. Utökningen av brytningen beräknas medföra 50 procent fler lastbilar än idag. 

Antalet sprängningar i kalkbrottet kommer att öka, från tre eller fyra per år upp till fem eller sju årligen. 

Kalk har brutits i Forsby sedan 1800-talet och täktverksamheten inleddes på 1940-talet. Då forslades kalken därifrån till Cementa i Köping med den legendariska kalklinbanan, som från 1987 till 2013 var världens längsta fungerande linbana. Men sedan linbanan slutade användas transporteras kalken, som används för till exempelvis djurfodertillverkning, som komponent i flytspackel och vid gjuterier, i lastbilar. 

Nordkalk har uppgett att efterfrågan har ökat på kalksten och att den i dagsläget tillåtna mängden kalk inte kommer att vara tillräcklig. Företaget har dock inte tänkt öka den totala mängden bruten kalksten, där tillståndet gäller 5,7 miljoner ton kalk fram till 2045.

Karta: Utfarten från kalkbrottet ska asfalteras
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!