Matglädje och språkträning i Vingåker

Sedan i höstas har de lagat mat tillsammans varje månad. På köpet har de fått vänner, upplevt glädje – och lärt sig massor av svenska.

Hawa Hashim visar upp en doftande kycklingsoppa.

Hawa Hashim visar upp en doftande kycklingsoppa.

Foto: rebecka Jonsson

Vingåker2019-04-28 04:25

Det är full aktivitet på övervåningen i Ekbackskyrkan. Ett 15-tal kvinnor med rötter främst i Mellanöstern snor om varandra i det lilla köket. Köttfärsröra formas till bollar som sveps in i deg, vegetariska vinbladsdolmar rullas ihop vid en annan bänk, och på spisen puttrar en kycklingsoppa med pasta.

Stämningen är extra hög denna fredag. Det är sista sammankomsten och gäster har bjudits in för att äta tillsammans med gruppen.

Integrationsprojektet är ett samarbete mellan Studiefrämjandet, biblioteket och Vingåkers kommuns integrationsenhet. En gång i månaden har kvinnorna samlats för att laga mat tillsammans. De turas om att välja recept.

Syftet är att lära sig svenska genom praktiska övningar.

– Vi planerar vad som ska tillagas, skriver ner ingredienserna, handlar och lagar. Alla recept och ingredienser ska skrivas på svenska och den som är ansvarig för recepten ska förklara hur det ska tillagas, säger Monika Ridell, som är kursledare på Studiefrämjandet.

– Det är både svenska maträtter och rätter från kvinnornas hemländer. Vi möts på biblioteket och planerar allt, säger Malin Ahlgren Enghardt, landsbygdsbibliotekarie som deltar i projektet.

Dagens rätter är planerade av Taybet Kökmen.

– Det här är içli köfte, kurdisk mat från Turkiet med nötkött, lök, vitlök, valnötter och persilja. Degen består av bulgur, mannagryn och ägg. Sedan kokar eller friterar man knytena, förklarar hon.

Runt grytorna pågår diskussioner om ingredienser och tillagningssätt.

Lika rörigt som det varit när tillredningen pågick, lika renstädat och lugnt är det när allt sedan ligger och puttrar i grytorna.

Gada Fara från Syrien visar bilder från sitt påskfirande i mobilen. Släktingar som äter av ett dignande matbord. Allt har hon lagat själv.

– Jag har varit i Sverige i sju månader. Först i Jönköping, men när jag kom till Vingåker i januari började jag lära mig svenska, säger hon.

Trots den korta tiden har hon ingen svårighet att föra en enklare konversation. Hon är ivrig att lära sig.

– Jag går på alla aktiviteter! Jag pratar svenska med alla jag kan.

Det stämmer för många av kvinnorna här, menar Hawa Hashim som är integrationslots i Vingåker.

– De är intresserade och vill utvecklas. De vill leva här och göra bra saker, säger hon.

Resultatet av projektet ska bli en kokbok.

– De ska få skriva ner alla recept på svenska. Det blir en kokbok med mat som representerar deras hemländer, mat från världens alla hörn, säger Malin Ahlgren Enghardt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om