De arbetsplatser som drabbas i Vingåker är dels centralköket, dels kommunförrådet/Tekniska kontoret, om strejken drar igång. Det är fackförbundet Kommunal som utlyser den och samtliga anställda på de två arbetsplatserna tas ut i strejk. Det rör knappt 20 personer, enligt Kommunal.
– Jag har inte hört något annat, än så länge ligger varslet, säger Vide Holm, Kommunals ordförande i Nordväst, som omfattar Vingåker och Katrineholm.
I Katrineholm tas inga kommunalt anställda ut i strejken, utan bara anställda i regionens regi, på Kullbergska sjukhuset och vårdcentralen Linden.
Varför kommunanställda tas ut i strejk i Vingåker och inte i Katrineholm, ingår i fackförbundets konfliktstrategi, som Vide Holm inte vill kommentera.
Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och SKR, Sveriges kommuner och regioner, som företräder arbetsgivarsidan, strandade för ett par veckor sedan.
– Svaret vi får från SKR är för dåligt helt enkelt. Det handlar framför allt om att man ska veta varför man får den lön man får och att man har trygghet både på arbetsmarknaden och på arbetsplatsen. Att vi inte blåst av strejken och att vi behöver varsla tyder på att vi står ganska långt från varandra, säger Vide Holm.
Vilka som får mat från centralköket vet inte Vide Holm på rak arm, men han utgår från att Vingåkers kommun löser situationen.
– Jag hoppas verkligen att ingen kommer att gå hungrig i Vingåker. Kommunen får hitta lösningar så att de sätter mat på bordet åt dem de är skyldiga att sätta mat på bordet åt. Vårt syfte är inte att sätta någon i skiten, men det visar väl hur viktiga våra medlemmar är, säger han.
Vide Holm förväntar sig att SKR, arbetsgivarsidan, lyssnar på kraven.
– Det är inga orimliga krav vi har. Även de borde vilja att det ska bli bättre.
Mattias Gustafsson är HR-chef i Vingåkers kommun. Han konstaterar att många verksamheter kommer att bli utan mat från centralköket, om strejken bryter ut. Det är, säger han, egentligen alla utom Slottsskolans högstadium, Marmorbyns skola, Sagolundens och Äppellundens förskolor, som har egna tillagningskök.
– Ambitionen är att vi ska kunna erbjuda mat, men det blir sannolikt enklare varianter. Vi för överläggningar och försöker minimera effekterna utan att inkräkta på Kommunals strejkrätt. Det stora problemet är att leverera till vård och omsorg.
Mattias Gustafsson säger, att kommunen klarar att ordna någon form av förtäring till skolor och förskolor, om det rör sig om några dagars strejk. Man har ännu inte diskuterat att beställa mat från restauranger, men den lösningen kan inte uteslutas.
– Det stora bekymret är mat till vård och omsorg. Det handlar om sköra personer som har behov av att få rätt kost.
Kommunen har dialog med fackförbundet och hoppas komma fram till något undantag för vården och omsorgen.
– Vi har all respekt för deras strejk, men vi har också uppdrag att fullfölja.
Även Tekniska kontorets strejk kommer att märkas i Vingåker, men kanske inte lika snabbt som centralkökets strejk.
– De kommer inte att tömma papperskorgar, inte klippa gräset, inte sopa upp sanden. Den yttre skötseln kommer inte att utföras. Men att ha skräpigt på torget är kanske inte samhällsfarligt. Vi väger in vad som hotar liv och hälsa i vårt uppdrag och det är vård och omsorg, maten och specialkosten.