För 18 år sedan gjorde partiet stor entré i kommunfullmäktige. I dag förs en mer blygsam tillvaro med bara ett mandat. Tidningen har träffat Martin Larsson (VTL) för att prata om Vingåkerspartiets roll i kommunen.
Hur kan ett litet parti som VTL påverka politiken i Vingåker?
– Vi kan bidra med att kvalitetssäkra besluten. Se vad de handlar om, läsa igenom ordentligt och ställa frågor. Vi försöker vara medborgarens ögon, öron och mun i kommunfullmäktige.
Martin Larsson pratar om vikten av samverkan, att inte politisk färg ska avgöra om en idé är bra eller dålig.
– Vingåker har inte råd att tappa idéer bara för att de kommer från "fel" parti. Jag ska dock säga att den nuvarande majoriteten är bra på det, de lyssnar.
Vad är partiets största bedrift de senaste åren?
– Det var i och för sig förra mandatperioden, men det var en stor sak att vi lyckades få in ytterligare förslag för ombyggnaden av Slottskolan, ett alternativ för nybyggnation som dessutom blev verklighet. Vi tror på breda samarbeten för Vingåkers bästa och det var ett bra exempel.
Om du får blicka framåt, i vilken riktning skulle du vilja att Vingåker utvecklades?
– Vingåker har goda förutsättningar att bli självförsörjande på både mat, uppvärmning och boende i framtiden. Vi har rätt befolkningsmängd i förhållande till åkermark och skog. Jag ser framför mig att Vingåker skulle kunna bli en utvecklingskommun för hela Sverige för att se hur man kan ställa om till ett hållbart samhälle.
Larsson fortsätter:
– En kommun i en Stockholmsförort har inte förutsättningarna, där finns ingen åkermark – allt är bebyggt. Vi skulle kunna bli ett föredöme för resten av världen. Men vi behöver kanske börja tänka som indianerna för att det ska fungera, sätta våra mål sju generationer fram.
Något politiskt program kring frågan är inte aktuellt. För Martin Larsson är det viktigare att diskussionen kommer igång.
– Jag vill inte att hållbarhet ska bli en politisk profileringsfråga. Det är viktigt att vi enas, mycket viktigare än politisk prestige. För oss spelar det ingen roll hur eller vem som gör att saker blir av.
Larsson bekymras över det låga engagemanget i partipolitiken och tycker sig se en förändrad inställning.
– Folk vill engagera sig i vissa specifika frågor numera. De vill inte behöva stå för allt ett parti står för och vill inte ha så mycket positionering, kamper och strid. Jag tror att folk vill komma framåt genom möten mellan människor, kreativitet och problemlösning i stället för konflikt.