På torsdag den 27 augusti kommer mark- och miljödomstolen att sammanträda på plats i Vingåker för att försöka kunna lösa konflikten kring bergtäkten i Fagermon som tidningen tidigare har berättat om. Förhandlingen var ursprungligen schemalagd för våren 2020, men sköts upp på grund av corona. En punkt på schemat är ett besök av själva täkten.
– Företaget har yrkat att det skulle hållas ett sammanträde och att vi ska ut och titta på platsen. Det tyckte vi var lämpligt i det här fallet. Att ha sammanträdet där verksamheten ligger underlättar dessutom för de närboende som vill delta, förklarar Malin Wik, som är rådman i målet som avgörs vid Nacka tingsrätt.
Därmed går konflikten kring en fortsatt täktverksamhet vid Fagermon in i en ny fas.
Företaget M4-gruppen AB har tidigare brutit berg och grus i Fagermon och vill både fortsätta och utöka verksamheten. Men företagets tillstånd löpte ut 2017 och sedan dess har de försökt att få ett nytt utökat tillstånd beviljat, utan att lyckas.
Det är redan andra gången domstolen prövar ett nekat tillstånd för bergtäkten. Däremot är det först nu rätten kommer att besöka Vingåker och täkten som hela konflikten handlar om.
Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala, som ansvarar även för Sörmland, bestämde 2018 att inte förnya tillståndet med hänvisning till bland annat hur närboende grannar skulle påverkas. Under åren då brytningen hade tillstånd kom det in flera klagomål till Vingåkers kommun angående bland annat buller, utsläpp av vatten, damm och att verksamheten hade varit igång utanför tillståndsgiven arbetstid.
M4-gruppen överklagade det här första avslaget framgångsrikt till mark- och miljödomstolen som då konstaterade att prövningen hade brister. Som följd fick miljöprövningsdelegationen hämta in mer information och ompröva tillståndet en gång till. De kom dock fortfarande fram till samma slutsats: Brytningen ska inte fortsätta.
Även det andra avslaget har överklagats och det är alltså det här målet som ska förhandlas på torsdag.
Huruvida frågan kommer att vara löst i och med förhandlingen är dock oklart. Om domstolen går på delegationens linje finns det ytterligare en instans som kan dras in.
– Företaget har möjlighet att överklaga till mark- och miljööverdomstolen, säger Malin Wik.