– Ekonomin är begränsad, milt uttryckt. Många kommuner har fått lite överskott genom statliga pandemipengar. Vi också. Men sett till skatteunderlaget är vi ingen rik kommun.
Det konstaterar Ing-Mari Frössevi (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Nämnden har nu fastställt sina budgetramar för nästa år. Det är en diger lista med äskanden som lämnas över till kommunstyrelsen.
Totalt kräver nämnden en utökning av driftbudgeten med 9,3 miljoner kronor.
Sex av dessa miljoner är kopplade till köp av platser på gymnasieskolan, grundsärskolan och gymnasiesärskolan.
– En del av kostnaden beror på ökat antal elever, en del på elever som går kvar fler år än normalt. Det har vi bara att betala. Där kan vi inte effektivisera.
Och effektivisera, det behöver nämndens verksamheter fortsätta att göra. Den ekonomiska prognosen för 2021 ser inte munter ut. Den pekar mot ett underskott på drygt 7,5 miljoner, bland annat beroende på för höga personalkostnader.
– Vi tog 2019 över ett underskott på sju miljoner, som vi fortfarande kämpar med. Det har inte varit lättare i dessa pandemitider, säger Frössevi.
Begäran om mer pengar till nästa år innehåller en satsning på språkutveckling bland barn och elever. Den är ett resultat av nämndens och Skolverkets samarbete i Samverkan för bästa skola, som avslutas nu till sommaren.
– Det första som gjordes i samverkan var en kompetenshöjning av betygssättningen. Det har burit frukt och det är vi mycket nöjda med. Satsningen på ökad måluppfyllelse handlar främst om elever med en annan språkbakgrund. Men det finns även svenska barn som har svårt att läsa och förstå text. Vi behöver utveckla det, från förskola till årskurs 9.
Till detta äskas drygt 2,8 miljoner kronor.
Nämnden kräver även täckning för den utökade hyreskostnad nybyggnationen av Marmorbyns skola kommer att utgöra. Det äskas också pengar för nya lärplattformen Haldor, inköpt för att klara distansundervisningen till följd av corona.
Utöver de 9,3 miljonerna, hoppas nämnden få drygt 1,8 miljoner kronor till investeringar i inventarier och it. Det är till nya förskolan Gränden och Marmorbyns skola dessa pengar ska riktas.
Ing-Mari Frössevi är nöjd med att nämnden nu har en klar bild av behoven 2022.
– Nu är vi tydliga för alla parter med att klargöra hur det ser ut. Men vi är fullt medvetna om de begränsningar som finns.