Man erbjuden sexköp på öppen gata

En man befann sig i centrala Vingåker när han plötsligt erbjöds sexuella tjänster av en kvinna. Polisen känner till fenomenet, men trodde att det var ett avslutat kapitel.

Det är inte kvinnor som ska sluta sälja, det är männen som ska sluta köpa, skriver tjej- och kvinnojouren Miranda.

Det är inte kvinnor som ska sluta sälja, det är männen som ska sluta köpa, skriver tjej- och kvinnojouren Miranda.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vingåker2019-07-09 18:27

Mannen berättar hur han kommer ut ur en butik där han handlat, och ser kvinnan, som omgående kommer fram till honom.

– Hon går fram till mig och frågar i mitt öra om jag vill ha samlag. Det kostar 800 kronor.

Mannen säger att om han hunnit tänka igenom saken hade han konfronterat kvinnan.

– Men jag blir så chockad så jag säger inget utan fortsätter bara att gå, säger han.

Han beskriver upplevelsen som väldigt obehaglig.

– Jag tycker att det är vedervärdigt att det förekommer i lilla Vingåker. Det finns säkert överallt men jag tycker inte om att det sker så öppet, att gemene man får sådana förslag. Jag blir äcklad. Polisen borde komma hit och lagföra dem som hon utför tjänsterna åt, säger mannen.

På Polisen säger David Westlin, biträdande lokalpolisområdeschef, att de i våras fick kännedom om att det förekom erbjudanden om sexuella tjänster på allmän plats i Vingåker.

– Vi vidtog då en del åtgärder för att försöka identifiera personer för brott, säger Westlin.

Det har man dock inte lyckats med hittills, säger han.

Att köpa sexuella tjänster är olagligt, men att erbjuda eller sälja sexuella tjänster är inte brottsligt.

– Men jag har full förståelse för att man upplever det som olustigt. Det kan på sin höjd handla om ett ofredande, men jag vet inte om det skulle hålla i en straffrättslig bedömning, säger Westlin.

Sedan en tid har polisen inte lagt några resurser på ärendet, eftersom man trott att problemet försvunnit.

– Vi fick indikationer på att personen inte var kvar i stan, men vi är intresserade av information om det uppstått på nytt. Då får vi göra ett omtag, säger David Westlin.

Vilka åtgärder som polisen har vidtagit, och kan vidta, vill David Westlin inte berätta, för att inte avslöja polisens arbetsmetoder.

– Men det handlar om att förebygga brott. Att avskräcka personer från att begå brott, både på grund av det straffrättsliga perspektivet, men också ur det medmänskliga perspektivet. Det handlar om en utsatt person som inte ska behöva utstå fler hemskheter.

Anneli Bengtsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Vingåker och tillika ordförande i Brottsförebyggande rådet på orten. Hon känner också till ärendet med prostitution i Vingåker.

– Kvinnan har inte gjort något olagligt, men vi har varit i kontakt med polisen och det är en polisiär fråga, säger Anneli Bengtsson.

Sexköpslagen

I Brottsbalkens sjätte kapitel, 11 §, står att "Den som [...] skaffar sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning, döms för köp av sexuell tjänst till böter eller fängelse i högst ett år."

Det svenska förbudet mot köp av sexuella tjänster trädde i kraft den 1 januari 1999. Sverige var då det första landet i världen att kriminalisera köp, men inte försäljning, av sex. Syftet med att kriminalisera sexköp är att samtidigt motverka andra typer av kriminalitet och samhällsproblem. Tanken är att om det inte finns någon efterfrågan så finns det ingen prostitution.

Flera länder har sedan dess tagit efter den svenska modellen.

Källor: Lagen.nu, Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om