Målarkurs för nysvenskar i Vingåker

På Mötesplatsen i Vingåker samlas nysvenskar för att måla och samtidigt öva sin svenska. "Att lära sig ord utan att få en koppling till dem är jättesvårt", säger Karina Veinhede.

Nysvenskar målar i akryl på Mötesplatsen i Vingåker.

Nysvenskar målar i akryl på Mötesplatsen i Vingåker.

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2021-10-21 13:46

På Mötesplatsen i Vingåker sitter några kvinnor och målar i akryl. De har precis gått igenom vad det innebär att måla abstrakt. 

– De har målat föreställande tidigare, nu ska vi måla icke-föreställande, säger Karina Veinhede, som är en av ledarna. 

Ordet abstrakt har hon förklarat på den vita tavlan tillsammans med flera andra konstrelaterade ord. Hon har förklarat för deltagarna att det här är ett ord som många infödda svenskar inte heller känner till. 

– Vi jobbar samtidigt med språket, svenskaövningarna kommer in i ett naturligt sammanhang då. Att bara lära sig ord utan att få en koppling till dem är det jättesvårt. Jag försöker lära mig lite arabiska samtidigt när vi håller på, det skapar samhörighet, säger hon och frågar "hur är läget" på arabiska till deltagarnas glädje. 

undefined
Nysvenskar målar i akryl på Mötesplatsen i Vingåker.

Målerikursen är ett samarbete med Studiefrämjandet som står för materialkostnader och ledarnas arvoden. Deltagarantalet kan variera eftersom Svenska för invandrare, SFI, ibland krockar med tiderna, berättar Hawa Hashim, som annars jobbar som flyktingstödjare på Vingåkers kommun och är kursens andra ledare. 

– Det är frivilligt att komma hit. Jag jobbar med asylsökanden och brinner för att hjälpa till, jag vill lära folk språket, säger hon. 

undefined
Hawa Hasim är en av ledarna på målarkursen för nysvenskar på Mötesplatsen i Vingåker.

Hawa Hashim berättar om ett annat av deras arrangemang som heter "multikulturell frukost". Den går ut på att deltagarna tar med sig rätter från sina matkulturer och sen får alla smaka medan de lär sig matorienterade ord. 

– Det ställs oerhört höga krav på att förstå hur man ska bete sig, därför är integrationsenheten ovärdelig. De jobbar med hälsoinformation och har informatörer på alla olika språk så utfallet i Vingåker när det gäller vaccination av nyanlända är väldigt gott. Annars kan tilliten till myndigheter vara väldigt låg eftersom många kommer från länder med korrupta myndigheter, säger Karina Veinhede. 

undefined
"Det mest grundläggande behovet hos en människa är att vara behövd. Många som kommer hit till Sverige känner sig inte alls behövda och då tappar man allt", säger Karina Veinhede, en av ledarna för målerikursen på Mötesplatsen.

Hon har tidigare jobbat med landsbygdsutveckling samt varit både lärare och informationsansvarig. Hon är smärtsamt medveten om att många nyanlända kan ha det svårt att komma in på arbetsmarknaden. 

– Jag har jobbat i fyra år med det här och jag har aldrig träffat någon som inte vill arbeta. Istället för att bara gnälla på nyanlända borde folk ställa upp och hjälpa till med integrationen, säger hon bestämt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!