Under 2022 har bostadsförsäljningen minskat i landet generellt – men Vingåker sticker ut.
Försäljningen av bostadsrätter i Vingåker nästan fördubblades under 2022, jämfört med samma period 2021, enligt statistik från Svensk mäklarstatistik. Men Per-Arne Sandegren, analyschef, påpekar:
– Det säljs enbart ett par bostadsrätter i månaden i Vingåker, så det är svårt att dra slutsatser från det.
Försäljningen i Vingåker under 2022 dominerades av sålda villor, medan den nationella marknaden dominerades av sålda bostadsrätter. Men ur ett riksperspektiv var försäljningen ändå låg i kommunen, menar Per-Arne Sandegren.
– Vingåker står för mindre än en procent av försäljningen i Sörmlands län, säger han.
Nationellt har priserna sjunkit under året, och Sörmlands prisutveckling ligger på minus 9,9 procent för villor, och minus 9 procent för bostadsrätter. Under de tre senaste månaderna har priserna sjunkit ännu mer.
Det förändrade läget inleddes i början av året, av bland annat kriget i Ukraina, höjda räntor och ökad inflation.
– I samband med att försäljningen föll i början av året stannade marknaden upp. Trenden just nu är nedåt, säger Per-Arne Sandegren och fortsätter:
– De som ändå säljer i den här marknaden tänker att de ska få samma som för tolv månader sedan, men i det nya prisläget sker inte försäljningen.
Vingåkersmäklaren Tor-Leif Thuresson beskriver säljare och köpare som mer avvaktande i det rådande läget. Man vill se hur lågt priserna sjunker.
– Trots höjningar av räntor har man ett hyfsat billigt boende i Vingåker. Det jag har förmedlat har inte pressats ner så mycket i pris, däremot är man mycket mer fundersam, säger Tor-Leif Thuresson.
Det mest klickade objektet på Hemnet, under vecka 52 är ett hus på Skogsvägen i Högsjö – med drygt 1 800 besökare. Huset saknar både vatten och avlopp, men är fyllt av Högsjös historia. Tor-Leif Thuresson berättar om det unika huset:
– Det är från 1600-talet och är Högsjös näst äldsta hus. Det var från början en arbetarbostad med åtta lägenheter, säger han och fortsätter:
– Många tror att det är en torpstuga att gulla med, men i grund och botten är det ett hyreshus som behöver fixas till.
Det aktuella ekonomiska läget gör 1600-talshuset lite mer svårsålt.
– Jag har hållit på sen 1998 och jag har aldrig sett något liknande, så prissättningen är jättesvår, säger han.