Lyckat språkkafé handlade om säkerhet

Efter en period av digitala träffar kan Vingåkers kommun nu anordna språkcafé på plats igen. En av säsongens första träffar var under tisdagen den 9 november.

Malin Ahlgren Enghardt, landsbygdsbibliotekarie i Vingåkers kommun och en av arrangörerna bakom språkkafét.

Malin Ahlgren Enghardt, landsbygdsbibliotekarie i Vingåkers kommun och en av arrangörerna bakom språkkafét.

Foto: Vingåkers kommun

Vingåker2021-11-12 13:49

En av arrangörerna bakom språkkafét är Malin Ahlgren Enghardt, landsbygdsbibliotekarie i Vingåkers kommun. Under tisdagen kunde en av säsongens första språkkafé-träffar arrangeras på Säfstaholms slott och på dagordningen stod vintersäkerhet. 

– Det var jättetrevligt! Vi pratade om vikten av att synas i mörkret och att ha säkerhetsbälte. Det var många bra frågor om straffsatser för bälte, lysen och barnstolar. Sverige är ett land av lagar och det uppfattar de som positivt. 

Varje tillfälle har ett specifikt tema som valts ut i förväg. Maria Ahlgren Enghardt och medarrangörerna Angela Sidiqi från integrationsenheten och Ulrika Fors från Studiefrämjanet brukar välja teman som är aktuella och viktiga att informera om, ibland får de också idéer från diskussioner som dyker upp på plats. 

– Det faller sig lite naturligt när man är ute och rör sig och pratar med folk. Vi har ibland ett spel där man drar ett kort och läser en fråga, och ibland ser vi kunskap som saknas hos många och då kan man lyfta det till nästa gång. 

undefined
Under språkkafét drar deltagarna ibland kort med frågor på för att få igång en diskussion.

Efter en inledande informationsdel om kvällens huvudfråga brukar det komma följdfrågor. Är de många, delas deltagarna in i mindre grupper för att fortsätta diskutera. 

– Ibland har vi varit uppemot 25 personer, det är roligt! Nästa vecka kommer vi att prata om säkerhet i hemmet och sen har vi brandkunskap och första hjälpen senare i höst, säger Maria Ahlgren Enghardt. 

Språkkafét vänder sig, precis som kulturkaféet på onsdagar, både till de som har fått uppehållstillstånd och de som fortfarande är asylsökande. 

– Vi känner att det finns ett stort behov av det eftersom många har spenderat många år här i väntan på besked. Det är inte humant, någon gräns borde det finnas på hur länge man får vänta. 

undefined
Malin Ahlgren Enghardt, landsbygdsbibliotekarie i Vingåkers kommun och en av arrangörerna bakom språkkafét.

Språkkafét har funnits i flera år, men under pandemin har träffarna mest varit digitala. Malin Ahlgren Enghardt jobbar också med språkutveckling och läxläsning. 

– Det är fantastiskt, det känns som att vi är på väg någonstans, säger hon. 

Varför anser du att det är viktigt med språkkafé?

– Det har med hela integrationen att göra. För att få människor delaktiga i det svenska samhället så måste information gå ut och det här är ett ypperligt tillfälle. De får lära sig förstå, prata och läsa samtidigt som de får samhällsnyttig information. Sen träffar man andra, det finns ett stort behov av att träffas. Nu hoppas vi på lite fler svenska språkvänner också. Det kan bli en vän för livet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!