Det säger Carina Windh, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning.
– Vingåker är en liten ort med långa avstånd till högskola. Om inte arbetsgivaren sätter behörighet som ett krav, eller inte erbjuder dem som är anställda några förutsättningar för att få behörighet, väljer man bort studierna.
I en kommentar till det egna förbundets rapport, pekar Windh ut konkurrenskraftiga löner som det främsta incitamentet för att locka legitimerade lärare till Vingåker. Lönerna, som enligt Windh börjar se lite bättre ut, är dock inte nog.
Lärarnas arbetsbelastning behöver över huvud taget bli mer rimlig.
– Kommunens budget, besparingar och att politiker inte gjort den ekonomiska satsning som behövs är den främsta förklaringen, säger hon om förbundets behörighetsstatistik.
Skolchefen Agneta Arvidsson tycker att kommunen visst gör insatser, både för att locka till sig nya lärare och behålla dem som finns.
– Vi har dels haft ett antal lärare som utbildat sig för behörighet under anställningen, dels sådana som är nästan färdiga lärare. Vi försöker ge förmånliga villkor för att man ska orka med både arbete och studier. Det här är personal vi vill behålla.
Målet är att alla kommunens lärare ska vara legitimerade.
Är det inte bara fagra ord, eftersom behöriga lärare kostar så mycket mer än obehöriga?
– Den teorin har jag också hört från lärarfacken. Det är inte aktuellt att ens diskutera den. Det finns duktiga obehöriga lärare. Men i det stora hela, är skillnaden i undervisningskvalitet stor.