Där präglas undervisningen av aktiv kunskapsbildning under aktiviteter som frågesport och sång för att få ungdomarna engagerade, bildade och mer bekväma i det svenska språket.
– Det handlar mycket om att våga uttrycka sig och många har växt på de här dagarna. Vi hör att ungdomarnas röster blir starkare och att de vågar använda sin svenska mer. Vi jobbar med uttal, betoningar, rytm och stavelser i orden genom olika övningar, där jag som sångpedagog tänker på de små musklerna i munnen och kan komma från ett annat håll i min undervisning, säger Ingrid Falk, aktivitetsledare.
För att förmedla kunskap enklare har Abeer Zreik skapat en digital frågesport på svenska. Där får ungdomarna tävla genom att svara på frågor inom olika ämnen och samtidigt binda kunskap inför skolgången.
– Eftersom frågesporten utformades som en tävling blev engagemanget större och när vi repeterar frågorna fastnade kunskapen lättare, säger Abeer Zreik, integrationspedagog.
Ungdomarna pratar olika språk och kommer från olika bakgrund, till hjälp finns integrationspedagogen Abeer Zreik som delar erfarenheten av att integrera sig i ett nytt land.
– Som integrationspedagog jobbar jag för att hjälpa nyanlända ungdomar att komma in i skolsystemet och samhället. Jag jobbar mellan eleverna, skolan och föräldrar för att skapa en gemensam relation. När det händer något i skolan vet jag om ungdomarnas bakgrund och kan hjälpa skolan med lösningar från ett invandrarperspektiv, säger hon.
Systrarna Zahra och Hakima Alizada har bara varit i Sverige i tio månader, och redan nu har de inga problem med att berätta hur mycket de uppskattar aktiviteterna på Kulturskolan.
– Vi började förra veckan här på Sommarskolan eller Kulturskolan kan man säga, och vi har fått lära oss att prata mycket bättre svenska. Aktiviteterna är jättebra för oss, och om någon inte kan prata svenska är det jättebra att komma hit, berättar systrarna tillsammans.
Projektet leds av KFV i världen, och ägs av Musikens hus akademin med stöd från Region Sörmland.
– KFV i världen jobbar med världsmusik för att skapa nätverk och mötesplatser. Arbetet är på Abeer Zreiks initiativ, och när hon sökte bidrag och fick avslag, var hon helt själv. Då tyckte jag att vi kunde göra det inom KFV i världen, eftersom integration genom musiken är inom ramarna för att skapa mötesplatser och nätverk, säger Ingrid Falk.