Förhållandena på högstadiet på Slottsskolan har under en tid varit, som en fullmäktigeledamot uttrycker det "kaotiska". Rektorn och biträdande rektorn har båda sjukskrivit sig, och Kulturskolans chef Torleif Ander har tagit över som tillförordnad rektor.
Även bland personalen har det varit många sjukskrivna, berättar barn- och utbildningsnämndens ordförande Helena Edrenius (S).
Färre pedagoger har medfört att eleverna fått fler håltimmar, på grund av att det saknas vikarier. I korridorerna har bland annat flera fall av sexuella trakasserier mot flickor förekommit.
Edrenius berättar att i början av förra veckan fick hon information om läget på skolan, och att en del killar har gjort och sagt saker och varit mer fysiska, och att det bedöms som sexuella trakasserier.
– Vissa personer är fysiska och det kan vara skrämmande för vissa individer, det är något som vi svenskar kanske inte är så vana vid. Man har bland annat slickat sig om munnen och sagt saker.
När Edrenius fått läget klart för sig tog hon och förvaltningschef Sahrblom kontakt med socialchef Dag Wallströmer och socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S).
– Det här är jätteallvarligt så därför tog vi itu med det på en gång. Men det kommer att ta tid att vända skutan.
Samarbetet mellan förvaltningar och nämnder har lett till att två anställda vid kommunens HVB-boende, hem för vård eller boende, är på skolan som en vuxenresurs och ska finnas på plats för att stävja vidare trakasserier.
Enligt socialnämndens ordförande Robert Skoglund kommer denna insats initialt att vara under sex veckor.
Edrenius vittnar om att hon och förvaltningschefen flera gånger varit på plats på skolan för att se vad som sker och prata med elever om situationen. Mestadels är det väldigt lugnt, slår hon fast.
– Det är viktigt att alla ska kunna känna sig trygga i skolan, som är både personalens och elevernas arbetsplats.
Kommunalråd Anneli Bengtsson (S) fick, tillsammans med övriga kommunstyrelseledamöter, kunskap om läget på skolan vid kommunstyrelsens sammanträde i måndags.
Hon konstaterar att det varit rörigt i skolan och att det behövs fler vuxna i korridorerna under raster och håltimmar. Och att en del av killarna inte har koll på hur man beter sig på en skola. Samtliga sexuella trakasserier ska polisanmälas, slår hon fast.
Fick inga signaler från ledningen
Socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S) konstaterar att personalen vid HVB-boendet inte fått några signaler om att det skulle ha varit stökigt och oroligt på skolan.
– Det är inte den bild vi har av ungdomarna att de skulle trakassera andra.
När han och socialchef Dag Wallströmer väl fick reda på att det fanns för få vuxna som stävjar oroligheter i korridorer, och att det finns rykten om att någon eller några på boendet för ensamkommande barn har varit inblanda i sexuella trakasserier, beslutades att personal vid HVB-boendena ska vara med under skoldagen.
Inledningsvis kommer detta att ske under sex veckor, och sedan får man utvärdera om det finns ett vidare behov.
Skoglund konstaterar att ungdomar i tonåren, oavsett var man kommer ifrån, "håller på med konstiga saker" och testar gränser, och att därför behövs det vuxna för att stävja det som annars kan eskalera, vilket det gjort i Slottsskolan.
– Om det är några elever som trakasserar andra ska de få veta att det är fel, och vi ska inte släta över att det är problem och vi måste fokusera på detta.
– Vi är ställföreträdande föräldrar, och som alla föräldrar vars barn har något problem i skolan är vi med och säkerställer att allt går bra till.
Skoglund framhåller att det är viktigt att all pedagogisk personal på skolan är uppmärksamma på vad som sker i korridorer och andra platser utanför klassalarna, och direkt tar itu med de saker som inte är okay.
Skoglund betonar att det är viktigt att skolcaféet Frallan hålls öppen, vilket det nu under den höga sjukfrånvaron inte alltid har funnits resurser för. Om eleverna inte har någon alternativ plats att vara på sitter de i korridorerna och där kan situationer uppstå som annars inte hade inträffat.