När brassläraren Karin Sköld kom till Kulturskolan var trumpeteleverna lätt räknade. Två.
Fem år senare leder hon två hela orkestrar, den ena med nästan enbart blåselever. Det är ett endast ett exempel på framåtandan som präglar skolan i dag.
– Utan den, hade jag bytt jobb nu, säger Sköld.
Trumpet, tuba, trombon. Det är hennes instrument. Erik Kristoffersson undervisar i saxofon, klarinett och tvärflöjt sedan ett år.
– Jag har jobbat på större kulturskolor där det handlat väldigt mycket om att förvalta. Här handlar det om att bygga upp någonting. Det är jätteinspirerande.
Förklaringarna till skolans expansion är legio. Brasslärarna pekar på hur viktigt det är att föra samman enskilda elever i ensembler och spännande projekt.
– Det kan bli rätt tråkigt för dem annars, vilket är ett skäl till att man hoppar av, tror Sköld.
Kulturskolans samarbete med grundskola och förskola är oerhört viktigt, tycker barn- och utbildningsförvaltningens chef Agneta Arvidsson. Det bidrar exempelvis till förbättrade språkkunskaper och kommunikativa förmågor.
– Eleverna får också ett ökat självförtroende, säger hon.
Brasslärarna vill att skolan fortsätter expandera. De vill ha fler elever men också bättre förutsättningar för att arbeta långsiktigt, till exempel med att få eleverna att stanna kvar upp i högstadie- och gymnasieåldern.
Sådan långsiktighet, anser skolans chef Fred Sjöberg, kräver mer pengar i budget.
Att så inte skett på flera år är inte unikt för Kulturskolan, invänder Agneta Arvidsson. Politikens effektiviseringskrav drabbar alla skolverksamheter. Samtidigt, påpekar hon, investerade kommunen stort i bygget av nya Kulturskolan.
Dock: utan statligt projektstöd skulle 35 procent av skolans tjänster i dag sakna finansiering.
– Det är härligt om politikerna är stolta och nöjda med vårt arbete. Men visa det, då! Vi skulle kunna göra så mycket mer om anslaget utökades, säger Sköld.
I Vingåker ska heltidstjänster vara norm för kommunens anställda. Av Kulturskolans elva pedagoger, har endast någon en heltidstjänst.
– Vill man satsa, behålla personalen och arbeta långsiktigt kan man inte bygga tjänsterna på externa medel, säger Kristoffersson.
Agneta Arvidsson har svårt att tro att politiken är beredd att öka anslagen.
– I ett läge där hela kommunen måste spara är det inte realistiskt. Vi måste hitta andra sätt att finansiera det vi vill göra.