Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på dovhjort

En fastighetsägare i Vingåkers kommun får klartecken att bedriva skyddsjakt på dovhjort, för att skydda sina jordbruksgrödor.

Dovhjortarna har skadat 20 hektar vall, rågvete och havre på gårdens ägor och nu får skyddsjakt bedrivas för att förebygga problemet.

Dovhjortarna har skadat 20 hektar vall, rågvete och havre på gårdens ägor och nu får skyddsjakt bedrivas för att förebygga problemet.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vingåker2020-07-09 05:56

Försöken att skrämma de glupska hjortarna har misslyckats och flockar av både han- och hondjur har hemsökt ägorna och orsakat skador. I en ansökan till Länsstyrelsen Södermanland beskrev fastighetsägaren hur hjortarna hittills skadad vall, rågvete och havre på 20 hektar av ägorna. Farhågan är att omkring 100 hektar kan skadas av hjortflocken om inte skyddsjakt beviljas. Personen som sökt skyddsjakt har satsat på rågvete istället för höstvete i ett försök att minimera skadorna. 

Länsstyrelsen har nyligen besiktigat hjortskador på närbelägna fastigheter och känner till det höga betestrycket.

I ansökningen vill fastighetsägaren få rätt att bedriva skyddsjakt på 30 spetshjortar, det vill säga på unga dovhjortsbockar vars första horn bara består av två ogrenade spetsar. Önskan som framfördes var att tillståndet skulle gälla till och med årsskiftet.

Länsstyrelsen har nu gett klartecken till skyddsjakt på tio handjur födda 2019. Tillståndet gäller fram till och med 31 augusti i år. Däremot anser inte länsstyrelsen att den sökande har styrkt behovet av att fälla ytterligare 20 handjur inom ramen för skyddsjakten.

Under skyddsjakten får högst ett djur fällas, per skottillfälle, för att uppnå maximal skrämseleffekt. Skyddsjakten ska ske i kombination med andra skadeförebyggande åtgärder som mänsklig närvaro, uppsättning och förflyttning av skrämselfigurer samt skott i marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!