Det vill Vingåkersborna förändra under 2025

Bort med hjortarna i Högsjö, men fler aktiviteter för unga och fler synliga poliser.
I Vingåkers lägesbild kommer kommuninvånarna till tals.

Nya lägesbilden visar vad de tillfrågade vingåkersborna vill se mer - och mindre - av.

Nya lägesbilden visar vad de tillfrågade vingåkersborna vill se mer - och mindre - av.

Foto: Fredrik Sandberg, TT, Cecilia Ehrencrona, Anton Swärdhagen

Vingåker2025-01-26 12:19

Nyligen publicerades rapporten "Lägesbild Vingåkers kommun 2024". Lägesbilden är sammanställd av Vingåkers kommun, enligt lagen om kommuners brottsförebyggande arbete. Lägesbilden består av olika delar, med material från olika håll och undersökningar. 

Statistiken visar att färre är utsatta för brott i Vingåker, jämfört med landet som helhet. Omräknat på 100 000 invånare har 12 637 brott anmälts i Vingåker under 2023, jämfört med 14 349 anmälningar i landet som helhet. I faktiska siffror har brotten minskat i Vingåker, från 1 115 polisanmälningar under 2023 till 1 077 under 2024. Vanligaste anmälningen rör bedrägerier, som anmälts 176 gånger i Vingåker under 2024. 

När ett ärende inleds hos socialtjänsten kallas det för aktualisering. I Vingåker har aktualiseringarna nästan femdubblats sedan 2020, från 211 aktualiseringar 2020, rörande 137 individer, jämfört med 1 028 inledda ärenden rörande 355 individer under fjolåret. 

Den vanligaste aktualiseringen är enligt rapporten ansökningar om ekonomiskt bistånd, men det kan också handla om sådant som orosanmälningar. 

En annan undersökning som bidragit till lägesrapporten är polisens medborgardialog. Där finns utrymme för de tillfrågade, 85 personer i Vingåkers kommun, att svara på frågor om vad de upplever som problem i sitt område. 

15 procent av de tillfrågade säger att de känner sig otrygga. "Missbrukare utifrån kommer till Vingåker och orsakar otrygghet. Varför kommer de hit?", undrar en. 

Skadegörelse bidrar till fleras känsla av otrygghet. "Känner mig otrygg efter kl 17. Ungdomar som stökar och ställer till det i Tennisparken."

58 procent av de tillfrågade vill se polisen mer i kommunen. 

– Det vi ser i alla tre kommuner är att man önskar att polisen är mer synlig. Vi vill vara synliga ute och det är också uttryckt nationellt från rikspolischefen, säger Mattias Klingström, kommunpolis i Vingåker, Katrineholm och Flen. 

Synliga poliser som patrullerar ökar den upplevda tryggheten, vilket är viktigt, säger Klingström. 

Många svar rör trafiken. "På helger kör personer bil och är onyktra", svarar en. "Upplever att flera grannar kör bil när de druckit alkohol" säger en annan. En tredje anser att det är "otroligt parkeringskaos i centrala Vingåker". Även A-traktorer nämns: "..som kör på nätterna mot Vik/Österåker. De kör i höga hastigheter och roar sig med att sparka sönder boendes brevlådor". 

– I Vingåker sticker det trafikrelaterade ut lite. Det brukar variera lite, ibland är det A-traktorförare som sticker ut och ibland går det för fort på vissa ställen. Medborgarna ser det som ett prioriterat område och vi tar till oss vad medborgarna vill att vi ska göra, säger Mattias Klingström. 

Ralf Hedin är kommunchef i Vingåker. Även kommunen försöker arbeta utifrån lägesbilden, säger han. 

– Det är lite svårt att veta hur många det är som tycker en viss sak. Det är lite lösryckt. 

I medborgardialogen finns också många önskemål från medborgarna. "Kommunen ska skjuta undan alla hjortar som är inne i Högsjö", "starta ett center där missbrukare kan få hjälp", "fler aktiviteter för ungdomar", "mötesplats för unga", "ändra parkeringsreglerna" och att "kommunen behöver hålla folk sysselsatta samt jobba med utbildning", är några av önskemålen.

Ralf Hedin vill dock inte utlova några förändringar i Vingåker. 

– Listan är lång och rapporten är ganska ny. Men vi kommer att titta på saker att hantera och hur vi ska prioritera dem. Man kan alltid hitta på mer för ungdomar till exempel. Man kan alltid göra mer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!