Det var i början av januari förra året som en man i Vingåker upptäckte att hans spabad hade slagits ut på grund av köld. Han anmälde det till sitt försäkringsbolag och anlitade en tekniker som skulle laga badet.
Inget kunde åtgärdas förrän det blev varmt, men i augusti kom hantverkaren. När han skulle starta kundens spabad lossnade två vridkranar, som reglerar trycket i olika jetstrålar. Det upptäcktes först när badet hade fyllts upp och dess kontrollenhet var utbytt.
Enligt reparatören gick det inte att reparera eller byta ut vridkranarna till en rimlig kostnad. Han hävdade att det skulle bli dyrare att laga än att köpa ett nytt spabad. Istället limmade han fast kranarna, med påföljd att man inte kunde använda dem för att reglera vattentrycket.
Ett nytt spabad skulle kosta mellan 90 000 kr och 100 000 kr och eftersom det gamla inte gick att laga hörde kunden av sig till sitt försäkringsbolag. För att kunna ta ställning till hans begäran ville bolaget se en skriftlig rapport från teknikern som lagade spabadet, som en bekräftelse på att det inte kunde repareras till en rimlig kostnad.
Någon sådan rapport har inte kunden fått, trots upprepade uppmaningar till hantverkaren.
Enligt kunden vägrar teknikern att skicka en redogörelse utan att han först får göra en ny undersökning av spabadet som ett nytt uppdrag med en ny offert. Det kan han inte göra tidigast i april 2025.
Nu har spaägaren från Vingåker ledsnat totalt. Enligt honom verkar reparatören ha blockerat hans nummer och gjort sig onåbar.
Nu har den missnöjda kunden anmält honom till Allmänna reklamationsnämnden med hopp om att de ska avgöra spabadstvisten.
Som missnöjd konsument kan man vända sig till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN), för att få sin tvist med företag prövad. Myndighetens beslut är rekommendationer om hur ärendet ska lösas och normal handläggningstid är cirka sex månader.