Låga vattennivåer drabbar Vingåkers vattenkraftverk

Vingåkershem AB har två småskaliga vattenkraftverk i Vingåkersån. Men verksamheten är väderberoende och låga vattennivåer har gett låg produktion.

Lars Ingebrigtsen, Jonas Schyllberg och Fredrik Fundberg från Vingåkershem AB vid kraftverksdammen i Billsbro.

Lars Ingebrigtsen, Jonas Schyllberg och Fredrik Fundberg från Vingåkershem AB vid kraftverksdammen i Billsbro.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåker2020-05-14 21:43

För två år sedan köpte Vingåkershem AB ett litet kraftbolag med två småskaliga vattenkraftverk invid Vingåkersån. Köpet var ett led i att uppfylla bolagets mål att främja lokal produktion av grön el. 

Spånga kraftstation byggdes 1912 och Billsbro något decennium senare. Men tidigare ägare har moderniserat dem och satt in datorstyrning. 

– Det är egentligen ingenting som har behövt göras sedan vi tog över. Det är lite arbetsmiljöåtgärder, som staket och liknande som vi har gjort, säger Fredrik Fundberg, fastighetsförvaltare. 

Mycket av den gamla tekniken, som de stora generatorerna, finns fortfarande kvar.

– Det är bra kvalitet, och driftssäkert. Om man bara smörjer och byter ut slitdelar, så håller det, säger Jonas Schyllberg, fastighetschef. 

Högsäsongen i kraftverken börjar med höstregnen och pågår under vintern och fram tills vårfloden är över. Sedan stängs turbinerna av. 

– Verksamheten är väldigt väderberoende, säger Jonas Schyllberg. 

Under förra året när grundvattennivåerna var låga kom produktionen inte igång förrän under det fjärde kvartalet. För att täcka årets underskott fick bolaget därför ett koncernbidrag på 178 000 kronor. Resultatet slutade på 149 kronor. Kraftverken producerade 333 588 kilowattimmar el under året. 

En nationell plan för småskalig vattenkraft är på gång, som kan möjliggöra bidrag för investeringar. 

– Det finns teknik som kan förbättra produktionen, säger Lars Ingebrigtsen, vd för Vingåkershem AB. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!