Det är inte i första hand de senaste dagarnas högsommarhetta som fått vattenförbrukningen i Vingåker att öka. Huvudorsaken är mer sannolikt att det någonstans – kanske på flera ställen – läcker ut vatten i sådan omfattning att larmet gått.
– Även om det är varmt går det åt för mycket vatten och för fort mot vad som är normalt. Vi misstänker i första hand flera läckor. Vore det en stor läcka skulle det vara lättare att hitta den.
Det säger Pernilla Stråhle, kommunikatör på Sörmland vatten och avfall AB, SVAAB. På måndagsförmiddagen fortgick felsökningen fortfarande febrilt.
Det var i fredags som bevattningsförbudet utökades till att gälla hela dygnet. SVAAB gick då ut med en uppmaning till kunderna att vara extra sparsamma. På söndagen ombads allmänheten att tipsa om tecken på eventuella läckor i kommunen.
Hela helgen har SVAAB, med hjälp av Norrköpings kommunala vattenbolag Nodra AB, inspekterat ledningsnätet på jakt efter avvikelser. Inga läckor har ännu hittats, men på måndagen hade förbrukningen minskat.
– Det känns som att kommuninvånarna tagit till sig informationen om bevattningsförbudet. Men förbrukningsnivån är fortfarande för hög, påpekar Stråhle.
Läckage i Vingåkers vattenledningsnät brukar vara svåra att identifiera.
– Det beror på att det är mycket grus och sand i Vingåkersmarken. Vattnet sjunker gärna nedåt i stället för att stiga uppåt. Bildas inga pölar blir läckorna svåra att upptäcka.
Om orsaken till vattenåtgången fortsätter att gäcka SVAAB, kan det bli aktuellt med punktinsatser som kan påverka hushållen.
– Då får vi, enkelt uttryckt, stänga av inom ett område i taget för att se om det på det sättet går att hitta orsaken.
Bevattningsförbudet i Katrineholms kommun påverkas varken av ledningsproblemen i Vingåker eller den senaste veckans värme och torka, säger Pernilla Stråhle.
– Vi har i dagsläget inga indikationer på att det behöver utökas. Läget i Katrineholm är stabilt.