Kyrkvaktmästare samlades i kyrkan

I år firar de 50-års jubileum, och går till en offensiv för att fler inom yrket och landskapet ska ansluta sig till Södermanlands kyrkvaktmästares kamratförening.

Vingåker2015-04-19 14:00

Det är morgon i Västra Vingåkers kyrka. I den ljusa och inbjudande kyrkan sitter 30 personer och fikar och det pratas och utbyts erfarenheter. Det är kyrkvaktmästare i kamratföreningen som träffas. Det sker två gånger per år, och denna gång är det Vingåkers kyrka som fått möjlighet att stå värd för gästerna från hela Sörmland.

Ola Malmkvist är kyrkvaktmästare i Österåkers kyrka och han berättar:

– Vår förening är en frivillig sammanslutning av personer som jobbar som kyrkvaktmästare, kyrkogårdsarbetare, värdinnor i församlingshem och liknande.

– Verksamhetsområdet är Sörmlands landskap så vi har våra tentakler även mot exempelvis Södertälje och Järna. Vi brukar träffas två gånger per år för att utbyta tankar och erfarenheter och även att ha trevligt tillsammans.

Programmet under måndag var att man började med kaffe och fortsatte sedan med årsmöte. Därefter bjöds det på visning och rundvandring i Västra Vingåkers kyrka.

En tipspromenad från kyrkan ner till slottet genomfördes under och därefter avslutades träffen med lunch. Lars Lundgren är ordförande och kyrkogårdsföreståndare i Trosa. Han berättar att föreningen bildades 1965 och det var i samband med att den fackförening för kyrkvaktmästare som tidigare funnits gick upp i Kommunal, och det var då som man kände ett behov av att skapa en kamratförening för skrået.

I samband med att träffarna hålls i olika församlingar runt i Sörmland är det alltid uppvisning av kyrkan som står på agendan vid deras träffar.

För tillfället har föreningen 44 medlemmar, men huvuddelen av länets kyrkvaktmästare är inte anslutna till kamratföreningen.

– Vi ska försöka få med fler genom en extrasatsning nu, då vi ska gå ut till alla församlingar och bjuda in kyrkvaktmästarna. Vi har varit dåliga på marknadsföring, slår Lundgren fast.

Vad gör då en kyrkvaktmästare? Ola Malmkvist berättar att han arbetat i yrket i 41 år, och det började med sommarjobb, och efter lumpen fick han erbjudande om arbete.

– Jag tänkte att det skulle jag göra i ett par år.

Och sedan gå vidare till annat, men så blev det alltså inte.

– Det har rullat på.

Malmkvist konstaterar att det är ett omväxlande arbete och att man känner att man gör ett värdefullt arbete med att göra kyrkogården fin.

Att arbeta på kyrkogården innebär även att många besökare gärna tar sig en stund för att prata, och det är också en tjusning med arbetet, slår Malmkvist fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om