Den 19 september äger kyrkovalet rum. Då får alla medlemmar som är folkbokförda i Sverige och som fyllt 16 år, rösta för hur de vill att Svenska kyrkan ska styras de kommande fyra åren.
Miljön, fler aktiviteter för barn och unga, ökade medlemstapp samt samkönade äktenskap är bara några av frågorna som diskuteras inför valet.
Katrineholms-Kuriren har intervjuat några av de nominerade kandidaterna i Vingåkers kommun, för att höra vad just de går till val på.
Varför ska man rösta i kyrkovalet?
Peter Vogt, Socialdemokraterna
– Man ska rösta för att det är viktigt att ha kvar en öppen och demokratisk kyrka, där medlemmarna får vara med och rösta fram vilka de vill ska styra.
Arne Persson, Centerpartiet
– Det är en demokratisk rättighet och skyldighet att man engagerar sig i samhället. Och kyrkan är ju en del av samhället. Därför tycker jag att det är viktigt att man röstar och gör sin röst hörd, på samma sätt som man röstar för kommunfullmäktige eller liknande.
Margareta Karlsson, Öppen kyrka – en kyrka för alla
– Att man som medlem i kyrkan ska kunna vara med och påverka vad som händer.
Varför ska man lägga sin röst på just er?
Peter Vogt:
– Vi värnar om att alla ska ha rätt till att påverka och att alla människor är lika värda. Sen vill vi vara en folkkyrka i tiden, där vi hela tiden följer med utvecklingen i samhället.
Arne Persson:
– Centerpartiet stå för en öppen och inkluderande folkkyrka. Sen ligger det en miljöaspekt i det hela, där måste vi dra vårt strå till stacken.
Margareta Karlsson:
– Öppen kyrka betonar ju verkligen att det är alla medlemmars kyrka. Vi är politiskt obundna och sysslar enbart med kyrkopolitik. Sen driver vi mycket frågan om samkönade äktenskap och det är viktigt att de präster vi har är beredda att viga samkönade.
Om er grupp får majoritet, hur kommer kyrkans medlemmar respektive anställda märka av det?
Peter Vogt:
– Som anställd kommer man märka att vi kommer vara noggranna med arbetsvillkoren. De ska vara bra och arbetsmiljön också. Vad gäller aktiviteter för medlemmar så vill vi stödja framför allt barn och unga.
Arne Persson:
– Kyrkoarbetet är ganska långsiktigt och fyra år är ganska lite i sammanhanget. Det kommer inte bli några stora förändringar utan vi kommer att fortsätta det goda arbetet och fortsätta på den inslagna linjen.
Margareta Karlsson:
– Mer varierade gudstjänstformer. Det kan vara mer familjegudstjänster, sånggudstjänster och så vidare. Att man har en bredd som passar var och en.
Vad är de tuffaste utmaningarna som Svenska kyrkan står inför?
Peter Vogt:
– Det handlar främst om att attrahera fler och inte tappa medlemmar. Många har ju också lidit i isoleringen under pandemin och därför kommer vi ordna fler gemensamhetsträffar.
Arne Persson:
– En av utmaningarna är naturligtvis den ekonomiska aspekten. Utträden ur kyrkan kommer på sikt att dränera ekonomin om det fortsätter i den takt som det har varit de senaste åren. Vi måste visa att vi kan erbjuda något för den slant man ger till kyrkan. Det är en verkligen en ödesfråga i Svenska kyrkan på sikt.
Margareta Karlsson:
– Det är främst medlemstappet, att vi tappar i medlemsantal och att vi inte erbjuder det som efterfrågas. Sen har vi en stor utmaning när det gäller miljön. Det handlar om hur kyrkan hanterar sina prästlönetillgångar och hur vi utveckla det på ett klimatsmart sätt.