I måndags övergick årskurs 7-9 på Slottsskolan till att ha distansundervisning. Utbildningen kommer att ske på heltid och innefatta alla elever som inte ingår i en särskild undervisningsgrupp. Omställningen från undervisning i skolan till distans kan upplevas stressigt och oroligt, visar en undersökning gjord av Lunds universitet.
Kuratorn på Slottskolan, Sofie Dahl, berättar att de erbjuder stöd och samtal under distansundervisningen och pandemin. Några av de råd till elever som hon ger är att försöka ha rutiner.
– Att gå upp vid samma tid på morgonen och lägga sig i tid. Sömnen är väldigt viktig, så att skapa rutiner är bra.
Hon fortsätter:
– Även att ha mattider som är samma som i skolan är viktigt att tänka på. Vi erbjuder elever matlådor som de kan gå och hämta varje dag.
Stillasittandet är något som kan påverka motivationen samt stress.
– Det är bra att tänka på skärmtiden och försöka minska den. Det kan bli att man sitter vid skärmen hela dagen, under lektionstid och även efteråt. Då är det bra att prioritera in en promenad för att minska att sitta still, säger Sofie Dahl.
Distansundervisning för högstadieeleverna i Vingåker utgår från Region Sörmlands rekommendationer, och gäller för närvarande till och med den 24 januari.
– Om elever upplever att det är stressigt och jobbigt kan man alltid vända sig till oss. Vi erbjuder andra hjälporganisationer också, till exempel Bris, om man känner sig orolig.